Stresszoldó gerendaház Csobánkán

Számos tulajdonos számol be arról, hogy mióta új gerendaházában él, azóta stresszmentesebbek, harmonikusabbak a hétköznapjai. A csobánkai Beregszászi gerendaház építtetői esetében talán még inkább így van ez. Olvassa el történetüket!

Polgári otthon panorámával

Elegancia, szabadság, béke

Avasson be bennünket, egy téglaház helyett miért esett a választásuk a gerendaházakra? Voltak dilemmáik, netán egyértelmű volt a döntés?

Egyértelmű volt a kérdés, hiszen hosszú évek óta, kora tavasztól késő őszig faházban laktunk, sőt a téli hétvégéinket is ebben a nyaralóban töltöttük. A technológia iránt így nem voltunk bizalmatlanok, bár voltak féltő, aggódó hangok. Persze egy gerendaháznál mindent előre meg kell tervezni, a változtatás, az átalakítás már körülményes.

Milyen ház szerepelt az álmaikban?

Ez érdekes kérdés, ugyanis korábban sosem akartunk építkezni. De elérkezett az a pillanat, amikor elgondolkodtunk, hol tudnánk nyugdíjas éveinket leélni. Én a városban, a férjem pedig az erdőben lévő nyaralónkban… Ezt az ellentétet kellett feloldanunk. Miután ez megtörtént, „őrülten” felgyorsultak az események, és már csak arra ocsúdtunk, hogy áll a ház. A MI házunk. A kiforrott elképzelésünk a tervezés és a kivitelezés során alakult ki.

Ahhoz végig tartottuk magunkat, hogy legyen az otthonunk tágas, világos, és mindenhonnan lehessen látni a tájat. S ami a legfontosabb: valamennyien érezzük itt jól magunkat.

Nehéz volt kivitelezőt választani? Mit mérlegeltek a döntés során?

Először feltérképeztük a nálunk szóba jöhető kivitelezőket, néhányukkal személyesen is találkoztunk, elkészült házakat is meglátogattunk.

Fontos volt, hogy legfeljebb két vállalkozóval kössünk szerződést. Úgy gondolkodtunk, a „fővállalkozói konstrukció” bár drágább, de idegkímélőbb. Több személyes találkozó után a Beregszászi Gerendaházakkal szerződtünk. Több általuk készített ház megtekintése után még a telephelyükre, Újfehértóra is elmentünk. Meggyőzőek voltak és a végén sem csalódtunk.

Nem csupán jó szakemberekre, már-már barátokra leltünk bennük, akik mindent olyan gondossággal, figyelemmel végeztek, mintha a sajátjuk lenne. Sőt!

Hadd faggassuk a nyugati színvonalú lakberendezés kulisszatitkairól: milyen stílusra, hangulatra törekedtek?

A régi bútorainkat az előző lakásunkból hoztuk. Ragaszkodtunk hozzájuk, így majdnem igaz lett, hogy a gombhoz varrtuk a kabátot. A könyvszekrényhez mértük a nappali beugróját, a tálalószekrényhez a konyhabútort, az íróasztalhoz a tetőtéri ablakok alatti tért. Fontos szempont volt, hogy a korábbi lakásunk melegét és a nyaralónk hangulatát összegyúrjuk. A járólapok nem csak a konyhában, fürdőszobában, előszobában egyformák, de ebből kerültek a konyhapultra is.  A konyhafalon lévő mozaikcsempe ismétlődik a fürdőszoba pultján. Ez ad egyfajta letisztultságot, egyszerűséget, eleganciát. Mi azt tanítjuk a lányainknak, hogy szinte mindegy, mit vesznek fel, azt viseljék, és ne hordják, és lehetőleg ne álljon két, maximum három színnél többől. A lakásunkban ennek szellemében harmonizáltuk a színeket – ne legyen csiricsáré, de trendi sem, 100 év múlva is megfeleljen minden ízlésnek. Ügyeltünk a látszó gerendák méretére, elhelyezésére, darabszámára, a villanykapcsolók és konnektorok pontos elhelyezésére, a parasztmennyezetre az étkezőasztal fölött, de arra is, hol legyen  a plafon fából, hol pedig fehérre festett gipszkartonból.

Milyen jó tanácsokat adnának a még álmodozók számára?

  • Egyértelműen fogalmaztassák meg az árajánlat tartalmát, hogy a kivitelező és az építtető ugyanazt gondolják.
  • Figyeljenek a szerződésre is. Abból még nem volt baj, ha az részletesen tartalmazta a kivitelező kötelezettségeit, a határidőket, a minőséget. Az ellenkezőjéből annál inkább. Megéri, ha a megállapodást megmutatjuk egy jogvégzett ismerősünknek.
  • Minden döntésnél lebegjen a szemük előtt, hogy az építkezés  életük talán legnagyobb beruházása, a későbbi módosítás pedig  nagyon drága.
  • A tervezésre ne sajnálják az időt. Képzeljék el egy napjukat a házban – a felkeléstől a lefekvésig. Mit csinálnak, mit használnak.

Lett-e kedvenc helyük, zuguk? Hogyan érzik magukat a beköltözés óta?

Lassan egy éve, hogy beköltöztünk, azóta folyamatosan azon csodálkozunk, hogy történhetett meg ez velünk. Nincs olyan része a háznak,  amit ma máshogy csinálnánk. Pont olyan, ahogy elképzeltük.  Bárhova megyek, csodálatos a kilátás. Ezért is van a fürdőszobában nagy  ablak. Jó nézni, ahogy érik a fa. Időnként azon kapom magam, hogy a fotelből a plafont, vagy az ágyból a csillagos eget bámulom.

Stresszoldó gerendaház fotók

 

_csobánka_1534 _csobánka_1512_19 _csobánka_1470 _csobánka_1458 _csobánka_1452 _csobánka_1432 _csobánka_1311 _csobánka_1295 _csobánka_1261 _csobánka_1257 _csobánka_1254 _csobánka_1229

Posted in: