Gerendaház a Pilisben

Panelból a Pilisbe...

Korábban már írtunk a pilisszentkereszti Beregszászi Gerendaház építésének folyamatáról (Panelból a Pilisbe).

Örömmel tudatjuk, hogy az otthon építése befejeződött! Néhány kép itt is megtekinthető a bejegyzésben, illetve lapozzák át a Gerendaház magazin legfrissebb számát, amiben szintén megjelent egy cikk a mindössze két hónap alatt felépített gerendaházról.

“A Pilis lábánál, csodás környezetben takaros ház nőtt ki a hegybõl – semmi túlzás, mindössze két hónapalatt. A rövid építési idő ellenére szakszerű, precíz kivitelezés jellemezte az építkezést. A ház, még be sem költöztek, már szó szerint vett otthona lett a kétgyermekes fiatal családnak. Hogy miért, meséljék el ők maguk.

„Számomra az, hogy gerendaházban, faházban élni, egyáltalán nem volt idegen, hiszen gyerekkoromban hosszabb időt eltöltöttem Kanadában, ahol szinte minden fából készült – avat be sztorijukba a fiatal háziasszony.

–Abszolút ismertem a fa előnyeit, engem erről nem kellett meggyőzni. A történethez hozzátartozik, hogy gyakran kirándultunk, így a Pilisbe is, s amikor megláttuk ezta hegy lábánál megbúvó, mindenfelé panorámás telket – a közhelyet nem tudjuk kikerülni –, szerelem lett az első látásra. Ekkor már évek óta álmodoztunk arról, hogy kiköltözünk vidékre római parti panellakásunkból.”

A család számára nem volt kérdés, hogy az erdővel övezett telekre gerendaház kerül, pedig a környezetükben szinte mindenki próbálta őket erről lebeszélni, és a hagyományos téglaház mellé állítani. De számukra csupán az volt kérdés, kit bízzanak meg egy gerendaház kivitelezéssel. Rövid kutakodás után rátaláltak a Beregszászi Trade Kft-re és annak vezetőjére, „a Beregszászi Palira.” Meg is keresték, kérdezvén tőle: „ugyan mondja már meg, miért dicsérik magát annyian?” Mire  azt a választ adta: azért, mert a házakba a szívét is beleteszi, s nem csak a munkája a gerendaházépítés, hanema hobbija is. Az első tervmegvalósítását azonban nem vállalta el, mivel szerinte az nem lakható, nem praktikus. A következő terv, amelyet Décsy László készített, már egy jól élhető ház megszületését vetítette előre.

Folytatás a cikkben: Beregszászi Gerendaház a Pilisben (pdf formátum, 4.3 Mb, a Gerendaház Magazin és Ludvig Erika cikkje. Fotók: Beregszászi János).

 Gerendaház fotók

Gerendaház Nagykép Galéria

Gerendaház Pilisszentkereszt

Gerendaház Pilisszentkereszt

Gerendaház Pilisszentkereszt

Gerendaház Pilisszentkereszt

Gerendaház Pilisszentkereszt

Gerendaház Pilisszentkereszt

Gerendaház Pilisszentkereszt

Gerendaház Pilisszentkereszt