“Olyan boldogok legyetek, mint mi vagyunk!” – Gerendaház Zebegényben

November 14-én megnyitotta kapuit a Beregszászi Gerendaházak egyik legújabb gyöngyszeme a Dunakanyarban – a NaturaHill ökogazdasága és minőségi szálláshelye. A cikkben megismerkedhet az építkezés titkaival, mégpedig közvetlenül a tulajdonosok tollából!

Bevezetőül csak annyit, hogy a 8 szobás vendégház két szintje eltérő szerkezeti rendszerből épült fel végül. Az alsó szint hagyományos falazott szerkezet, andezit burkolattal, míg a felső szint egy Beregszászi típusú vázszerkezetes gerendaház. Ezt az energiatakarékos gerendaházat és a szaunaházat mi építettük. A házban a fűtést és a klimatizálást egyaránt geotermikus hőszivattyús rendszer végzi. Négy darab, több mint 100m mélyre lefúrt talajszonda gondoskodik arról, hogy a mélyben uralkodó egyenletes hőmérséklet minimális energia-befektetéssel alakuljon át a szobákban a kívánt kellemes klímává.

A fűtésre és a hűtésre egyaránt a falak felületeit használják, amivel kisebb felületi hőmérséklet mellett is komfortos hőérzetet érhető el. A mindig friss belső levegőről hővisszanyerő szellőztető rendszer gondoskodik, így az értékes energia a folyamatos szellőzés mellett sem vész el. A vendégház környékén fél hektár levendula ültetvény és fél hektár bemutató aroma-, fűszer- és gyógynövénykert biztosít egyedülálló élményt az idelátogatóknak. És most lássuk, mit írnak a tulajdonosok!

Az építtetők tollából

Alig több, mint kettő éve történt, hogy szóltunk a szüleinknek, megnyugodhatnak, nem fogunk albérletben megöregedni, ingatlan vásárlásra adtuk a fejünket. Első boldogságuk éppen addig tartott, amíg meg nem kaptak egy rövid SMS-t, amiben ennyi állt: „gumicsizmát hozzatok!”. Ők voltak az elsők, de azóta több tucat már azon barátok száma, akiket behúztunk a Zebegény rajongók táborába, ugyanis ahogy azt a helyiek is mondják, aki ide megérkezik, mindig vissza akar majd jönni – mi éppenséggel elmenni sem szeretnénk. Két hektár csipkebogyó föld, amit évtizedek óta nem műveltek, sem szomszéd, sem közmű, sem út, csak az előttünk táncoló Duna, mögöttünk a Börzsöny tele vadakkal, friss levegő, végtelen nyugalom. Mi sem kell több egy reklámügynökségnél és multiknál tizenéve dolgozó párnak? Építsünk tanyát a dombra, főzzünk saját cukkíniből krémlevest és a kemencénkben sült kalácsot kenjük meg saját szilvalekvárral (persze első a pálinka, de hátha marad szilva). Legyenek boldogtartású állataink (Unileverben tanultam – Happy people make more money for the company – így gondolom, hogy boldog kecske teje finomabb).

Ha már a telek fekvése ilyen szerencsés, legyen egy bio levendula ültetvényünk is, mert imádjuk, és milyen jól jön majd a saját szappanunkba. Azért ez elég jó élet lesz így, mi lenne, ha másokkal is megosztanánk, ki ne vágyna ilyen élményekre? Építsünk 8 vendégszobát, lássuk vendégül barátainkat és mindenkit, aki szereti, amit mi. Aki szeret jókat enni, aki szeret egy pohár jó borral panorámát csodálva beszélgetni, szaunázni, egy pihentető alvás után egészséges és finom reggelivel indítani a napot. Aki szereti, ha szabadidejét élményekkel tölti fel, biciklizik vagy fut a Duna parton, kievez egy szigetre, ahol háborítatlanul piknikezik, sárkányt ereget, lovagol, vadászik, vagy csak lehuppan egy nyugágyba távol mindentől, előveszi a már rég elolvasni szándékozott könyvét, és olvas, amíg meg nem csapja a vacsora illata.

Kilátás a Dunakanyarra

Kilátás a Dunakanyarra

Biztosak voltunk abban, hogy ha már a természet közepén, távol a civilizációtól építkezünk, akkor természetes anyagokat fogunk használni, a kő és a fa biztos pont volt. A ház két szintje eltérő szerkezeti rendszerből épült fel végül. Az alsó szint hagyományos falazott szerkezet, andezit burkolattal, míg a felső szint egy favázszerkezetes gerendaház. Ami számomra laikusként megdöbbentő volt, hogy ami egy szálláshelynél elvárás, hogy ne halljuk a szomszédban, ha tüsszentenek, vagy a gyerekek fogócskáznak, plusz hogy a hőszigetelés tökéletes legyen – ugyanis talajszondás és közel passzív ház megvalósítása volt a cél, a favázas szerkezetnél is ilyen könnyen, és tökéletesen megvalósítható volt. Sem hő-, sem hangszigetelésben nem kellett kompromisszumot kötni, a legkomolyabban szigetelt téglaház szintjét hozza az emelet is.

Ahogy az is missziónk, hogy mindenkinek látnia kell a Dunakanyart Zebegényből, mert ennél szebb szerintünk nincsen, ugyanígy az is álmunk, hogy minél több finom fa illatú ház épüljön itthon is. Ehhez hozzá szeretnénk járulni azzal, hogy bárki, aki gerendaház építésen töri a fejét, de bizonytalan bármilyen oknál fogva, pakolja fel a családot, és egy hétre költözzön be hozzánk; élje meg az örömét a faházban töltött napoknak. Más az körbe járni egy referenciaházat, mint tényleg itt aludni, itt ébredni.

NaturaHill, Zebegény

NaturaHill, Zebegény

Talán a teljes építkezés időhosszával megegyező időbe telt a tervezés és a kivitelezők kiválasztása. Elég alaposak vagyunk, úgyhogy körbejártuk az országot, és rengeteg – a Gerendaház Magazinban fellelt – céggel találkozunk, és néztük meg mintaházaikat. Sok profival találkoztunk, de volt egy testvérpár, akiken látszódott, hogy nem csak simán a munkájukat végzik, hanem tökéletes szakmai tudással, alapossággal és végtelen nagy szívvel, otthont akarnak építeni másoknak, ami szerintem páratlan az építőiparban (már csak azért is, mert ezt nem fizeti meg senki, ehhez egyszerűen elhivatottnak kell lenni). Nem is csalódtunk bennük, végig az az érzésem volt, hogy ha maguknak építenének, akkor is mindent ugyanígy csinálnának, ami irtó nagy szó, és egy végtelenül megnyugtató érzés, amikor egy olyan élethelyzetben van az ember, amikor folyamatosan számára ismeretlen területen, nem mindig teljesen kompetensen kell döntéseket hoznia. Ilyenkor jól jön, ha olyanokkal dolgozik az ember, akiknek a szavára 100%-ban lehet adni, aki ha valamit javasol, abban meg lehet bízni, és akiket az idő is igazol, hogy mindenben igazuk lett, és nem bántunk meg semmit, amiben rájuk hallgattunk. (Sőt, van egy-két dolog, amiben nem hallgattunk rájuk, pedig jobban tettük volna. 🙂 )

Sajnos nem adták ingyen a házat, nem azért írok ilyen szépeket róluk, hanem azért, mert mindenkinek azt kívánom, hogy olyan nyugodt építkezésben legyen részük, amit ilyen kivitelezővel lehet megélni, akik ennyire profin és lelkiismeretesen dolgoznak. (Tudom rossz hasonlat, de mivel friss az élmény ezzel kapcsolatban is, szülés előtt is ezt mondták, hogy az egész azon múlik, mennyire érzi magát biztonságban az ember azon kezek között, ahova kerül – totál ugyanez a helyzet az építkezésnél is.)

Aki már építkezett, vagy elvált, vagy többet nem akart építkezni. Ami biztos, hogy válni nem fogunk, de ha esetleg építkeznénk, akkor sem így csinálnánk, mint most. Legközelebb nem kezdenénk öszvér megoldásba, hanem tisztán gerendaházat építenénk. A gerendaház építés annyira tiszta, még ami felesleg képződik, az is fa, így még csak azt sem tudom rá mondani, hogy hulladék képződne. A gerendaház tervein, ha egy fal 85,5cm, akkor az az életben is akkora lesz, nincs +/-2cm, ami merőleges, az merőleges, ami egyenes, az egyenes – nem is hinnénk, hogy ez mennyit tud számítani, amikor a drága és szép csempe, nyílászáró, bútor nem stimmel a végén a beépítésnél. De ez még nem minden, ha azt mondják, hogy 8 hét alatt elkészül, akkor az 8 hét alatt elkészül, nincsen csúszás, meglepetés. Illetve szerencsére a kislányunk nem örökölte, de mi szörnyen türelmetlenek vagyunk, és összehasonlíthatatlan az az érzés, amikor naponta mész fel az építkezésre, és keresni kell nagyítóval, hogy mi változott, meg amikor naponta csak kapkodja az ember a fejét, hogy már egy újabb házrész boronafala került fel, majd párat pislog és már fenn a cserép a tetőn.

Az esküvőnk is Zebegényben volt már, és volt egy furcsa élményem a lakodalomban, az egyik rokonunk odajött gratulálni, és azt mondta: kívánom, hogy olyan boldogok legyetek, mint mi vagyunk! Elsőre furcsa egy kívánság nem, de aztán rájöttem, hogy ebben milyen sok is van. Éppen ezért írom záró gondolatnak, hogy aki kedvet kapott, hogy gerendaházat építtessen magának, az szerintem nagyon jó döntést hozott, és kívánom, hogy találjon egy olyan gyönyörű helyet, mint Zebegény, és egy olyan kivitelező csapatot, mint akikhez nekünk volt szerencsénk. De addig is találkozzunk Zebegényben!”

További olvasnivalók

Gerendaház Zebegényben

Gerendaház Zebegényben

Szoba

Szoba

Szoba

Szoba

Lila álom

Lila álom

Lakosztály párok részére

Lakosztály párok részére

Szerelmes szívek

Szerelmes szívek

Zebegény régen és ma

Zebegény régen és ma

Kilátás a Dunára és a dombokra

Kilátás a Dunára és a dombokra

Egy valódi családi paradicsom - falra írni szabad!

Egy valódi családi paradicsom – falra írni szabad!

A Chef egyik alkotása

A Chef egyik alkotása

A Kadarka szoba

A Kadarka szoba

Virágos hangulatban

Virágos hangulatban

Posted in: