• gallery

Öko luxus vendégfogadók a Cserehát kapujában

Faszerkezetes, természetbarát gerendavázas házakat választott két holland, Lennard de Klerk és Jeroan van Drunen, amikor úgy döntöttek, a Borsod megyei Irotán luxus öko nyaralókat építenek.

Az Irota EcoLodge július 9-én nyitotta meg kapuit, azóta három tágas, elegáns, ízlésesen berendezett kétszintes villával, festői nádasok között megbúvó szabadtéri úszómedencével, halásztóval és grillezővel várja vendégeit Irotán – Miskolctól 33, Kassától pedig 45 kilométerre.

Az egyenként 170 m²-es akadálymentesített házak hasonló beosztásúak, de mindegyiknek saját stílusa van: az Alsó Ház – rusztikus, vidékies, a Középső – retro, az 1960-as évek világát idézi, míg a Felső – letisztult, modern dizájnról árulkodik.

Az Irota EcoLodge messzemenőkig arra törekedetek holland tulajdonosai, hogy azok teljes mértékben környezetkímélőek legyenek, bizonyítva, hogy a luxus és a környezetvédelem jól megférnek együtt. Lássunk néhány példát:

  • A fakeretes falak cellulóza használt újságból gyártott szigetelőanyagból készült. Kívül puha fatáblák növelik a hőszigetelést.
  • A vastag, és nyirkosságot terelő szigetelés tripla üvegezéssel télen-nyáron tartja a kellemes belső hőmérsékletet. Nincs szükség légkondicionálóra!
  • Télen fatüzelésű kályhával fűtik a villákat.
  • A házak tetején összegyűjtött esővizet használják a wc-k lehúzásánál és a mosógépben. Az ágyneműt is esővízzel mossák a központi mosókonyhában.
  • Minden háznak saját víztisztító egysége van, melyben baktériumok tisztítják a vizet.
  • A meleg vizet napkollektorok, az áramot pedig napelemek termelik.
  • Az úszómedence saját víztározójában növények tisztítják a vizet. Semmilyen vegyszert nem használnak!

A környék. Irota a természeti szépségeiről ismert Cserehát kapuja. Élővilága rendkívül gazdag, aki ide látogat, sok rókát és szarvast láthat. Rejtőzködő vaddisznók szintén szép számmal élnek ezen a tájon. A terület népszerű a turisták, biciklizők, halászok és vadászok körében, míg a sok madárfaj különleges madártani célponttá is teszi. Az Aggteleki Nemzeti Park mindössze 30 percnyire van Irotától.

Lennard de Klerket, a vendégház tulajdonosát faggattuk:

 Árulja el, mi vitte rá Önöket arra, hogy Magyarországnak az egyik leghátrányosabb térségében valósítsanak meg egy luxus üdülőt? 

Budapesten laktunk, de az egyik amerikai barátunknak van egy hétvégi háza Szalonnán. Oda jártunk mi is Pestről, és nagyon megtetszett a környezet. Valóban, hátrányos a térség és idáig nem volt luxus üdülőhely, amire panaszkodtak is többen.

Miért ezt az építési technológiát választották és nem a téglát?

Az anyag újrahasznosított, illetve újrahasználható. Annyira vastag a fal, amennyire vastag a szigetelés. Sokkal jobb a hangszigetelés is, mint a tégla esetében, ráadásul télen könnyebben felfűthető.

Miért ragaszkodtak ahhoz, hogy a nyaralók ökológikusak is legyenek? 

Dolgoztam klímaváltozási szakértőként főleg Ukrajnában és Oroszországban. Néhány éve Irotán felújítottunk egy romos kúriát is új technológiákkal (cellulóz szigetelés, háromrétegű üveg nyílászárók, hővisszanyerős szellőzőrendszer stb.). Ezek a tapasztalataink nagyon hasznosak voltak az üdülőhely építésekor. Napjainkban a klímaváltozás és a széndioxid kibocsátás csökkentése nagyon fontos, ezért a környezettudatosság is.

Mitől láttak az egészben fantáziát – miközben tudják, hogy a környéken még a térerő is akadozik, hogy a bevásárlási lehetőségekért is viszonylag messzebbre kell autózni?

Igen, messze vagyunk, de ez előny is. Itt már tényleg friss a levegő, csendes és csodálatos a természet. A magyarok is elcsodálkozhatnak, hogy ilyen szép hely létezik hazájukban.

Kiket várnak vendégeknek? Milyen vendégkörre számítanak? 

Egyrészt magyarokat, akik otthon akarnak nyaralni, de luxusban. Külföldieket, akik például Budapesten dolgoznak és Aggtelekre vagy Tokajra utaznak. Nyugat-európaiakat, akik tényleg csendes és környezetbarát környezetben szeretnének pihenni.
Milyen a fogadtatása az IROTA Ecolodge-nak? 

Remek. Gajus Scheltema, Hollandia nagykövete is jelen volt a megnyitón Bencs Sándor polgármester mellett, de az irotaiak, cserehátiak is nagyon büszkék, hogy ilyen szép hely jött létre náluk.

Beregszászi Pál a kivitelező szemszögéből:

„Az volt a tervezési koncepció, hogy a nyaralók falusias jellegűek legyenek, olyanok, mint a falu többi háza. Műszaki tartalmát tekintve a gerendavázas szerkezet kívülről kapott egy táblás fagyapot szigetelést, majd egy páraáteresztő, lélegző vakolatot. A tetőkre napelemeket, napkollektorokat raktunk. Az építőanyagok kiválasztásánál is az volt az elsődleges szempont, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után.”

Írta: Szolnoki Napsugár Fotó: Irota Ecolodge

http://www.irotaecolodge.com/

 

 

Posted in: