• gallery

Mindenki büszkesége

Egy ékkő Zalából – otthonos és takarékos

Írta: Ludvig Erika Fotó: Zóka Pál és Családi archív

„A magyar mentalitáshoz hozzátartozik a tégla, pedig sokkal barátságosabb környezetet ad egy gerendaház” – mondja ezt vendéglátónk, aki lakik ebben is, abban is. A dél-zalai egyutcás Lendvadedesen, felesége szülőföldjének közelében, egy erdő alatti domboldalon olyan bázist alakított ki családjának, ahol jó messzire lehetnek a „darálótól”. A részletekről meséljen ő maga!

Tervezési titkok.

Lendvadedesen teljesen mást szerettünk volna megvalósítani, mint amilyen a Budapest környéki házunk. A családi házunk egyszintes és modern, ez viszont kétszintes, sokkal romantikusabb, skandináv stílusú lakberendezéssel. Décsy László volt az építészünk, aki egy katalógusban kinézett finn ház alaprajzához képest mindent a mi igényünkhöz, életmódunkhoz, szokásainkhoz alakított. Kis ötletekkel remek funkcionális változtatásokat javasolt. Beépítettük a lépcsőfeljáró alatti részt, a bejáratnál a csizmamosót mosókonyhává alakítottuk, ahol a kertből bejövet a koszos dolgainkat ledobhatjuk. Rendesen át lett alakítva az emeleti alaprajz is. Három gyermekünk van, ezért az eredeti egy teret négy kisebbre darabolta. Az utolsó pillanatban Laci javaslata volt a télikert is, ide került végül a kezdetben a nappaliba tervezett étkező. Minden javaslat, közös ötletelés bejött, azt mondhatom.

Hogyan tudták menedzselni az építkezést az ország távoli csücskébe?

Én sehogy, 300 kilométerről. Beregszászi Paliéknak kellett ezt megtenni majdnem 600-ról (nevet közben). Ezért is volt fontos már a kezdeteknél, hogy olyan kivitelezőt válasszunk, akiben maximálisan megbízunk. A Gerendaházak magazinból néztünk ki néhány szimpatikus céget, közülük esett a választásunk Beregszászi Paliékra. Már akkoriban úgy gondolkodtam, olyannal építtessen az ember házat, akire a gyerekét rá merné bízni. Én általában havonta csak egyszer tudtam lejárni, de telefonon folyamatosan tartottuk a kapcsolatot Paliékkal. Megesett, hogy éppen egy munkahelyi meetingről szaladtam ki, hogy egyeztessünk.

Kihívás.

A házépítés kellős közepén Zala megye megkapta az elmúlt 70 év legnagyobb árvizét. Abba is kellett hagyni egy időre az építkezést, mert nem lehetett a terepet megközelíteni. Volt emiatt komplikáció, de kivitelezőink nagyon jól megoldották a helyzetet.

Lássuk a lakberendezést!

Stílusjegyében és színvilágában a külsőhöz illő skandináv stílust céloztuk meg: világos nyílászárók, erkély, takarólécek. Tört fehér bútorokkal rendezkedtünk be, a textília apró virágmintás. Arra törekedtünk, hogy a falak, a mennyezet is természetes, toxikusmentes, színtelen olajjal legyenek kezelve. A nagy, kiemelt elemek, tartóoszlopok kontrasztot kaptak, szürkés színre festve.

Barátságos rezsi.

Két télen már túl vagyunk, számunkra is meglepő, kedvező rezsiköltséggel. Pedig minden elektromos. Elektromos fűtésünk van NOBO energiatakarékos panelokkal. Pillanatokon belül adja a meleget, és ez végzi a temperálást, amikor távol vagyunk. Van szaunánk is egy 200 wattos kályhával, amit a nyári estéken is használunk. A kerti tó forgatószivattyúja és mesterséges csobogója is áramot használ. Egy pici lábakon álló, hordozható cserépkályhánk is van a nappali közepén, ami tökéletesen befűti a házat. Nagyon jól szigetelt az egész ház, 24 centiméter vastag Thermofloc cellulóz szigetelés lett befújva a falak közé, emellett a tető és a padlózat is nagyon jól szigetelt. Nyáron sem hiányzott a klíma, még a legnagyobb hőségben sem. Hőszigetelő redőnyünk is van.

Mit szólt a család, a barátok?

Mindenkinek nagyon tetszik, bár eleinte kicsit furcsán néztek ránk, minek nekünk egy második ház. Mi nagyon élvezzük, hiszen a szlovén tengerpart innen csupán két óra, és Ausztriában a hegyeket is nyáron szeretjük nézegetni. Nekem nagy szerelmem Bled, ott vagyunk két óra alatt. Van, hogy reggeli közben döntjük el, csobbanunk egyet a tengerben. Összekészülődünk, és délben már a szlovén tengerparton vagyunk. De Lendvadedes környéke is festői szépségű mesterséges tavával.

Jó tanácsok a házigazdától.

Mi nagyon sokáig tervezgettük a házat. Szerintem legalább annyi időt kell szánni a tervezésre, mint a kivitelezésre. A hosszas, átgondolt tervezésnek nagy jelentősége van. Sokat törtük a fejünket, volt ideje a részleteknek is kiérlelődni. Azt javaslom, ne akarja senki lerövidíteni a tervezési szakaszt.

Kedvencek.

A feleségemmel a kedvencünk a télikert. Imádunk ott kávézgatni, a madarakat nézni. A gyerekeknek pedig az erkély az emeleten, az a saját kis birodalmuk. De alapvetően az egész házat nagyon szeretjük.

Így látta kivitelezőként Beregszászi Pál:

Ez volt az első olyan házunk, amit kulcsrakészre kértek megrendelőink. Ez kihívást jelentett, különösen, hogy telephelyünktől, Újfehértótól 520 kilométerre kellett mindezt megtennünk. Volt egy kicsi tervük, amit a folyamatos beszélgetések folytán, az igények kirajzolódásával sokat változtattunk, alakítottunk.

A sok esőt és az árvizet leszámítva optimális volt az építkezés, abszolút sikertörténet. A megrendelőkkel azóta is baráti a kapcsolatunk. Azt mondták, többet adtunk, mint ami elvárható volt, Mi is megszerettük őket, jó volt velük együtt dolgozni. Az elkészült házra pedig nem csak ők, mi is nagyon büszkék vagyunk. Szép ékköve az egész környéknek.

Olyanok is keressenek, akik készházban gondolkodnak.

 

 

 

Posted in: