• gallery

Gyorsaság és minőség karöltve

Könnyűszerkezetes vendégház vidéki stílusra hangolva

Írta: L. Kocsis Erika Fotó: Beregszászi Gerendaházak

Adott volt a szabolcsi falusias környezet, amelybe János, a leveleki Egeres Vendégház tulajdonosa olyan természet- és környezetbarát megoldás után kutatott, amely annak a kihívásnak is eleget tesz, hogy gyorsan és minőségien, a feszes határidőre elkészül.

A házigazda eleinte gerendaházról vagy rönkházról álmodozott, később az eredeti elképzeléseket átértékelve a könnyűszerkezetes megoldás felé mozdult el.

Gyorsaság, mint egyik erény.

Az lett a célunk, hogy hogy egy falusias stílusú, tornácos vendégház szülessen, sok természetes anyaggal” – emlékszik vissza a kezdetekre vendéglátónk. – Korábban a telken egy régi vályogház, sárház állt, ezt váltotta fel hasonló megjelenésben a könnyűszerkezetes technológiájú vendégház. A kivitelezésre a Beregszászi Gerendaházakat ajánlották a figyelmünkbe, akikben – utólag is őszintén mondhatom – nem csalódtunk, nagyon jó minőségben dolgoztak. Nem is ácsmunkának nevezném, hanem asztalos minőségű munkának.

A télhez közeledve, novemberben kezdték az alap lerakását azzal a célkitűzéssel, hogy januárra el kell készülnie a vendégháznak. Hogy a kért januári határidőre minden időben készen legyen, karácsony és szilveszter között is végig lelkiismeretesen dolgoztak. A szigetelőanyagok, a fóliák, a faanyagok – amit használtak – örömmel tapasztaltam, hogy szintén mind minőségiek. Nagyon kedvező az épület szigetelőképessége, könnyűszerkezet ide vagy oda, télen meleg, nyáron hűvös. A szaunaházat, amely kívülről is faborítású, szintén kiváló munkásak készítették. Mivel ez kívülről is faborítású, a falszerkezet is fa, ennek révén megmaradt a faérzetünk is…

Falusias lakberendezés.

A lakberendezést László a feleségével, Mariannal együtt találták ki. A nem kevesebb mint 150 négyzetméteres, három apartmanból álló épületen a falusias, vidékies stílus vonul végig. A színek tudatosan egyszerűek: a régi, falusi hangulathoz hűen fehér falakat szerettek volna, fekete-barna kiegészítőkkel. Debrecenből szerezték be a régi, paraszti tárgyakat, a fateknőt, a szekrényt, a rokkát, a favillát, a Singer varrógéplábat.

A kukoricatáblák szomszédságában.

Az első épülettömbben három apartman található végigfutó tornáccal, a két végén egy-egy terasszal.  A két nagyobb apartmanban 4-4 vendég kényelmesen elfér, a kicsi apartman inkább két ember kényelmét szolgálja ki. A közelben található egy drótköteles vízisípálya, amely a környék egyik büszkesége és vonzereje. Ezzel is magyarázható, hogy a kukoricatáblák szomszédságába akár a Dunántúlról, sőt külföldről is felkerekednek vendégek, hogy a szabolcsi vidék nyugalmában kapcsolódjanak ki. De aki a lábát sem akarja kitenni a kertből, az teniszezhet, wellnessezhet, szaunázhat, vagy élvezheti a jakuzzit helyben.

Energia: minden elektromos.

Napelemes rendszer került az épület tetejére. De ezen kívül is minden, ami az energiát szolgáltatja, elektromos. A csempézett helyiségekben elektromos hűtőszőnyeg található, máshol radiátorokon keresztül érkezik a meleg.

„– Az elején kicsit idegenkedtem a könnyűszerkezetes építkezéstől, de nagyon örülök, hogy ebbe az irányba mozdultunk el” – summázza búcsúzóul tapasztalatait a házigazda.

 

 

Posted in: