Exkluzív és eklektikus

Exkluzív kivitelezésű, energiatakarékos gerendaház épült a Duna partján a kétgyermekes családnak. A Gerendaház Magazin cikke.

Kétgyermekes családként, kialakult életritmussal második építkezésként vágtunk neki a feladatnak. Olyan telket kerestünk, ahol a Duna-parti kisvárosban vidéki életet élhetünk, kellemes szomszédokkal, utcai grund játszótérrel, tágas, zöld környezetben. Nem kellett sokat keresgélni, a hely szinte kínálta magát a városszéli új parcellázású lakóövezetben.

Tervezhető, kiszámítható, gyors

Korábbi tapasztalatokon okulva elkötelezetten kerestük az építkezésnek egy újabb technológiáját, amivel tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá és gyorsabbá tehetnénk azt. Hamar eldőlt, hogy könnyűszerkezetes házban kell gondolkoznunk, mely szerkezetileg egyszerű, funkcionálisan jól használható, könnyen alakítható, de ugyanakkor az aktuális divatirányzatoktól mentes. Modern, de időtálló. Ehhez megfelelően tapasztalt és nyitott építészt találni messzire, egészen az ország másik szegletéig kellett utaznunk. A Nyíregyházán tervező Balogh Csaba építészmérnök segítségével, időt és áradtságot nem kímélő munkájával, részletekbe menő tervezésével, ötletelésével sikerült a házat úgy összerakni, hogy ma elmondhatjuk: semmit sem terveznénk át. A ház kivitelezésének kérdését első körben több cég ajánlata alapján próbáltuk eldönteni, végül Csaba szakmai ajánlására az újfehértói Beregszászi Gerendaház Építő Kft.-re esett a választásunk.

A profi csapat

Már az első egyeztetésen kiderült, hogy profi csapatot találtunk személyükben. A kényes szerkezeti technológia miatt nagyon pontos szakipari és gépészeti előkészítő munka folyt. Mégis, a ház gyártási tervei két hónapon belül készen álltak. 2014. március 4-én minden érintett kivitelező jelenlétében felvonuló Beregszászi Team kiszállt a helyszínre egy utolsó egyeztetésre, majd két óra múlva elkezdődött az építkezés. Egy héten belül állt a kétszintes ház vázszerkezete, két hónap elteltével pedig már a külső szigetelés került fel a házra. Közel A+-os energiaigényű házat építeni csak 18 cm-es külső szigeteléssel, 35 cm-es födém és 10 cm-es aljzat szigeteléssel, háromrétegű üvegfa-alu nyílászárókkal lehet. Ezt mi még komfortosabbá tettük a motoros alu redőnyökkel, központi, az egész házat fűtő Jotul kandallóval, NOBO elektromos panelekkel, szolár melegvízfűtéssel és napelemmel. A rendszer bevált, lényegesen kevesebb a ház fenntartásának költsége, mintha gázzal fűtenénk.

Exkluzív lakberendezés

Szeptemberben kiderült, még a tél beállta előtt be kell költöznünk a házba, így a belső munkálatok is felgyorsultak. Az építésvezetőből végre lakberendezővé válhattam. Meglévő, részletekbe menő belsőépítészeti tervek alapján december első hetére elkészült a ház. Pontosan tudtam, milyen belső és külső enteriőröket szeretnék látni magunk körül. Minden részletre kiterjedő koncepció alapján épült fel a ház, hogy a jelenlegi arcát mutassa. Csabával sokszor falakat tologattunk centiméterekkel, vagy csomópontokat terveztünk át Beregszászi Palival és Janival, hogy elférjen az adott méretű bútor. Ugyanezzel a tudatos hozzáállással válogattam össze a burkolatokat, bútorokat, dekorációt fekete-szürke-fehér színben, hogy végeredményként színfoltokkal variálható, általam nagyon is kedvelt eklektikus enteriőr valósulhasson meg.

Első látásra

Az első pillanattól magunkénak érezzük a házat. A gyerekek a rájuk jellemző színekkel kapták meg saját kis világukat. Nekünk, szülőknek is megvan a megfelelően szeparált intim zónánk, külön fürdővel, gardróbbal. A szállóvendégeknek hangulatos tévénézős hálószoba, az átutazóknak a nagymamáknál töltött vakációk emlékét idéző gerendák alatti kellemes nappali, étkező dukál.

Az itt töltött idő alatt kiderült már, milyen jó is családdal együtt készíteni a nagy konyhasziget körül a karácsonyi vacsorát, hogyan fér el szilveszterkor a barátokkal sütött fél malac a sütőben, vagy hogy milyen megnyerni hátul a fűben a szülők elleni focimeccset a szomszéd gyerekekkel. Mindeközben pedig sikerült három remek barátot találni Csaba, Pali és János személyében, akik nélkül ez a ház biztosan nem így valósult volna meg. Köszönet Nekik!

02 04 08 09 12 13 14 16 17 18 21 23 24 25 26 29 30 31 32

Posted in: