• gallery

Az Alföldön is tökéletes és stresszmentes

 

„Egészen más az érzet egy gerendaházban, mint egy téglaházban”

Írta: L. Kocsis Erika Fotó: Beregszászi Gerendaházak

Takaros gerendaházba nyerhettünk bepillantást az alföldi nagyvárossal összefonódó településen. Egyik erénye, hogy kis alapterülete ellenére nyújt tágas, elegendő teret lakóinak. Emellett a fa illatának, energiatakarékos fenntartásának, mással össze nem hasonlítható melegségének köszönhetően valóságos otthont biztosít Antalnak és feleségének, akik nyugdíjas éveikre költözhettek be gerendaházukba. Régóta dédelgetett álmuk vált valóra, történetük reméljük, sokak számára jelent inspirációt.

Antal jó néhány éven keresztül nézegette a Gerendaházak magazint, és egyre jobban megérlelődött benne egy gerendaház építése. Mivel a lánya építész, így kézenfekvő volt, hogy ő tervezze meg az épületet, már csak az a kérdés maradt, ki építse fel a házát.

Alapos tájékozódás után végül a Beregszászi Gerendaházakra esett a választása. Nem csupán azért, mert debreceni lévén az újfehértói cég a közelben volt, de a személyes találkozás tovább erősítette a kezdeti bizalmat. Még az építkezés kezdete előtt a házaspár meglátogatott már felépült házakat, azok légkörét, levegőjét azonnal megszerették.

„– Egészen más az érzete az embernek egy gerendaházban, mint egy téglaházban” – meséli a házigazda. – Egyszerűen fantasztikus érzés! Csak a legjobbakat tudom mondani. Számunkra energetikai szempontból, jó hőszigetelő képességük miatt is bizalmat gerjesztőek voltak a gerendaházak. Mi elektromos padlófűtéssel oldottuk meg a fűtést. Mivel villamosmérnök vagyok, kézenfekvő volt, hogy ebbe az irányba keressem az ideális megoldást. Nem hiszem, hogy sok ilyen fűtés van az országban. Emellett cserépkályhát is építettünk a látvány és a hangulata miatt.”

Az építkezés egyáltalán nem volt stresszes. A megbeszélt időpontban pontosan, komoly létszámmal érkeztek a munkások. Nagyon szép munkát végeztek, végig igazán korrektek voltak.

A pincével együtt 3 szinten valósult meg az otthon. A földszint 35 m², lényegében egy légtérben, csupán az előszoba és a fürdő lett leválasztva, előbbiből vezet a lépcső a tetőtérbe, ahol a háló és a dogozó került kialakításra.

Illik-e az Alföldre a gerendaház?

Antal nem is érti a kérdést, neki ez magától értetődő. Annál is inkább, mert az utca másik oldala már erdő, a természetes anyagból felépült ház mellett a természetben akár 20 kilométert is tud sétálni. Ha az ablakon kinéz, a fákat látja.

Színek: A házaspár a színskálán egy barnánál valamivel világosabbat választott a külsőnek, míg belül egyértelmű volt, hogy megmarad a natúr szín, a látszó gerendák pedig azt a barnát kapták meg, amit a külső.

Tanácsok: Véleményünk szerint érdemes akár nyaralni, telelni elmenni egy gerendaházba, és így kipróbálni. Mi pár napot pihentünk a Petneházy Hotelben, ahol annyira jól éreztük magunkat, hogy akkor és ott eldöntöttük: gerendaházat építünk.

„Nagyon jól érezzük magunkat, méretben is tökéletesen elegendő ez kettőnknek. Ha még egyszer építkeznénk, sem választanék mást, mint Beregszászi Paliékat. Bármit megemlítettem, odafigyeltek a kéréseimre. Ha saját magamnak építettem volna, sem csináltam volna jobban.”

Beregszászi Pállal beszélgettünk:

„Olyan építkezés volt, amilyet minden ember kívánhat magának: stresszmentes, bosszankodás nélküli.  Anti bácsiék igazi kis kuckóban gondolkodtak a nyugdíjas éveikre. De amilyen kicsi az alapterület, annyira egyben van a ház, amely egy kisebb családnak is tökéletesen alkalmas. Jó volt velük együtt dolgozni, ki volt találva minden. Nagyon jó kapcsolatokat ápolunk azóta is, barátainkká lettek.”

 

 

Posted in: