• gallery

A mátrai találkahely

“Kivitelezőinkre bízhattunk mindent”

Az idei szezon első hóesése után, szikrázó napsütésben, káprázatos panorámával, a mátraszentistváni síparktól karnyújtásnyira kaphattuk lencsevégre ezt a nemrégiben született gerendaházat. Nem csak három falu találkozik itt, de a boldog tulajdonos házaspár is felnőtt gyermekeikkel és unokájukkal.

Ne nevezzük nyaralónak, hiszen nem lehet olyan évszakot mondani, amikor ne csalogatná a házigazdákat akár egy meghosszabbított hét végére, akár egy hosszabb pihenésre. Nem titkoltan ezzel a céllal is építették fel ezt a meghitt gerendaházat lakóhelyüktől több mint 200 kilométerre – legyen egy hely, ahol a család, szülők, gyerekek, unokák tudnak találkozni, s ahol a hétköznapokból kiszakadva visszavonulhatnak.

 

Írta: Ludvig Erika Fotó: Beregszászi Gerendaházak

Szerethető faházak.

Feleségem székelyföldi kötődésű, így sok év óta járunk rendszeresen Erdélybe, ahol mindig faházban foglaltunk szállást a kulcsos házak rendszerén belül „– avat be a kezdetekbe vendéglátónk. „Ezek alatt az évek alatt nagyon szívünkhöz nőtt a faház a maga hangulatával, illatával. Mély nyomot hagytak bennünk azok az emlékek, amikor begyújtottunk a kályhába, a kandallóba. Olyannyira, hogy elhatároztuk, amint lehetőségünk adódik egy pihenőházat építeni, az csakis faház lehet. Az első gondolatunk Erdély volt, de aztán beláttuk, hogy a távolság miatt célszerűbb Magyarországon telket keresnünk. Így jutottunk el a Mátrába. Figyeltük a hirdetéseket, az internetes oldalakat, és az önkormányzatokhoz is bementünk eladó telkek után érdeklődve. Így találtunk rá Mátraszentlászlón, a sípályától 50 méterre, a három falu templománál erre a csodálatos panorámájú telekre.”

Keressünk kivitelezőt!

A házaspár számára jöhetett a következő feladat: keresni egy jó tervezőt, majd egy kivitelezőt. 2013 szinte teljes egészében erről szólt. Felvették a kapcsolatot a kinézett cégekkel, felkeresték a referencia házaikat. Gyulaiak lévén 230 kilométerre Mátraszentlászlótól tudták, hogy nem úgy fognak építkezni, hogy ott ülnek a kivitelező mellett, ezért eldöntötték, olyan céget választanak, amelyikben megbíznak. Így esett a választásuk a Beregszászi Gerendaházakra. Úgy érezték, ők győzték meg leginkább őket arról, hogy amiben megállapodnak, az úgy is fog megvalósulni. Esetükben hónapokig tartott a részletek megbeszélése, utána viszont rájuk bízhatták a munkát teljes egészében. Persze ez nem azt jelenti, hogy rá sem néztek az építkezésre, amikor csak tehették, felutaztak a Mátrába. De menet közben is meggyőződtek arról, hogy jól választottak. Bármi kérésük, észrevételük volt, a Beregszászi-csapat azon nyomban korrigált, javított.

Ahogy a tervek formálódtak.

„Volt egy elképzelésünk, mit szeretnénk, ezt a tervezőnk lefordította kivitelezhetőre, keresve a praktikusságot. Eleinte kis, egyszerűbb faházban gondolkodtunk, amiből végül lett egy közepes méretű három szinten” – neveti el magát Dezső. „Van két felnőtt gyermekünk, sőt már egy unokánk is, akik Budapesten élnek, az ő igényeiket, kéréseiket is figyelembe vettük. Az alapterület 60 százalékát beépítettük az alagsorban, ahol szintén a Beregszásziék által készített szaunával, jakuzzival egy wellnesst, valamint egy pihenőrészt és egy kamrát alakítottunk ki. A földszintre került a nappali, a konyha és az étkező egy légtérben, a tetőtérbe pedig a galéria és egy közel 20 négyzetméteres dühöngő a meglévő és leendő unokáknak.”

Nincs híja a komfortnak.

Igaz, központi fűtés nem került kiépítésre, se kazán nem került a házba, a nappaliban lévő nagy cserépkályha viszont befűti a földszintet és a galériát a remek falszerkezetnek köszönhetően. A kellemes érzés, amit pedig ad, pótolhatatlan. A fatüzeléses kályha mellett pedig elektromos paneleket szereltek fel kiegészítő fűtésként.

Ami még fontos volt a család számára, hogy a magyaros motívumok is megjelenjenek. Ezért fedezhetjük fel a spalettán és a teraszkorláton is a tulipánokat, mint ahogyan a térelzáró kovácsoltvas kapun is, a terasztartó oszlopokon pedig a székely motívumok jelennek meg.

Annyira megbízható, rendezett a környék, hogy kerítést sem kellett építeni, így a három falu és a család mellett a vadállatok is tényleg itt, az udvaron szoktak találkozni…

Posted in: