“Mintha maguknak építenék” – Gyöngyössolymosi történet

Melinda és Endre nem kevesebb, mint nyolc éve tervezgették már saját otthonukat. Egyik nap azonban egy váratlan orvosi diagnózis szívbetegséget állapított meg a kislányuknál, Elizánál – egy esetleges műtétet is kilátásba helyezve –, ami radikális döntésre ösztökélte a fiatal családot: inkább bevállalnak egy nagyobb hitelt, de nem halogatják tovább az építkezést.

Érdekes módon, amikor ez szóba került, fel sem merült más, csak a gerendaháznak a lehetősége. Mint elmondták, már korábban is bújták a gerendaházak magazint, böngészték a különféle fórumokat, blogokat. Vagyis „szívták” magukba az információkat. A kérdés csupán az maradt, ki legyen a kivitelező.

Úgy dolgoztak, mintha maguknak építenének

A rostán két-három cég maradt fent, de a kör gyorsan tovább szűkült, ahogyan megfogalmazták saját igényeiket, s nyomon követték az erdélyi fával dolgozó cég referencia épületeit. A személyes találkozás tovább erősítette, hogy jó irányba „tapogatóznak”.

„A Beregszászi Trade mellett döntöttünk a tapasztalt szakértelem, az odafigyelés, az igényes kidolgozás alapján – meséli érveit és öntésük hátterét a háziasszony, Melinda. „– no, és nem mellékesen a pénztárcánkhoz illő ár is szerepet játszott. Ha újra kezdenénk, eszünkbe sem jutna mással építtetni, mint velük.

Minden túlzás nélkül állíthatom, úgy dolgoztak, mintha maguknak építenének. Már a tervezés fázisában sok jó ötletet kaptunk Beregszászi Páltól, a kivitelező cég vezetőjétől, kivétel nélkül mindegyikkel élhetőbbé, otthonosabbá tehettük házunkat.”

Faipari minőség-ellenőrzés

A telek keskeny jellege miatt egyszintes, hosszúkás ház körvonalazódott a gondolataikban. Az alap még a tavalyi évben elkészült, az építkezés elkezdésére azonban egy évet kellett várnia az ifjú családnak. Nem lehet szó nélkül elmenni a mellett, hogy az árak változása ellenére a kivitelező cég nem változtatott a korábbi árain. Számukra egyébként külön kihívást jelentett, hogy a nagyszülők ketten – akik az építkezéstől mindössze két házra laknak, így folyamatosan nyomon követték a munkálatokat – összesen hatvan évet dolgoztak a faiparban minőségellenőrként, s az ő magas szintű elvárásaiknak is meg kellett felelnie a cégnek.

49 nap telt el…

Az építő brigádtól szinte családtagként váltak el a 49 nap elteltével, ami idő alatt valamennyi famunkával végeztek, s a nyílászárók, a gyönyörű tulipán mintás spaletták és a nyílászárók is maradéktalanul a helyükre kerültek. Pedig a körülmények nem mindig az ideálishoz hasonlítottak, hiszen a vázszerkezet összeállításakor éppen szakadó eső köszöntött rájuk, a tetőszerkezet készítésekor pedig hőségriadót kellett elrendelni országosan.

Június elején érkeztek a kamionok és kezdődtek a tényleges munkálatok és pontosan október elsején, a beltéri munkák végeztével már költözni tudott a négytagú család. Nagy örömükre a karácsonyt így már a felettébb meghitt, és nem utolsó sorban egészséges otthonukban tölthetik.

A kivitelező cég ajándékával meg sem várta az év végi ünnepeket, egy asztallal, hozzá tartozó két lócával, valamint Eliza számára egy kis házikóval lepte meg a családot. A gázáremelés miatt nem kell, hogy a Endrének és Melindának fájjon a feje, hiszen azt nem is köttettek a házba, a meleget radiátorokra kötött vízteres kandalló biztosítja.

Megnövekedett a forgalom

Mosolyogva mesélik élményeiket: a látványos építkezés elkezdése után nem sokkal arra lettek figyelmesek, hogy a környékünkön furcsamód megnövekedett a forgalom. Büszkén hallgatják, ahogyan az ismerősök mondják: övék lett a legszebb és legbarátságosabb ház a Mátrafüredtől néhány kilométerre fekvő faluban. Az pedig külön örömöt okoz a számukra, hogy amióta itt lakunk, a korábban zárkózott, elég halk szavú kislányuk, Eliza, aki rendszeresen bújt édesanyja ölébe, teljes mértékben „kinyílt”, jön-megy, csipog, csacsog. De a hatéves Endre fiuknak sem jutott eszébe hetekig átmenni a csupán két házra lakó nagyszülőkhöz, ők annál inkább gyakori vendégek a valóban fenyőillatú gerendaházban.

Gerendaház Magazin – Gyöngyössolymos – “Mintha maguknak építenék”

 

Gyöngyössolymosi gerendaház fotók

Gerendaház Gyöngyössolymoson

Gerendaház Gyöngyössolymoson

_BJF5546 _BJF5537 _BJF5544 Gyöngyössolymos_panorámafelvétel1 _BJF5556 _BJF5554 _BJF5551 BJF_5028

This will be covered in more read what she said detail in the next section of.