Kalandok a gerendaházak földjén III. – A telekvásárlás

A gerendaház építését fontolgatók számára szedtük csokorba a hozzánk érkező sok-sok ajánlatkérés, az azt követő egyeztetés, majd kivitelezés tapasztalatait. Harmadik írásunkban ahhoz kívánunk segítséget nyújtani, hogyan válasszunk céljainknak megfelelő telket.

New York legismertebb ingatlan ügynökének nevéhez kötik azt a mondást, miszerint három fontos dolog van, ha ingatlanról van szó: a hely, a hely, a hely. Egy gerendaház építésekor is ez a legalapvetőbb szempont, hiszen ez az a tényező, ami egy ház életében biztosan változatlan marad.

A legkönnyebben felmérhető dolog talán a telek adottsága: milyenek a lejtésviszonyok, milyen a telek fekvése és mindezek hogyan határozzák meg álmaink otthonának a tájolását, stílusát, szintjeinek számát.

Ha az ingatlan ezen az első két rostán átment, következhet egy komolyabb munkát és koncentrációt igénylő feladat: meg kell ismernünk a telekre vonatkozó helyi építési szabályokat. Életbe vágó lehet előre tudni, milyen méretű, kialakítású, alapterületű, magasságú épületet lehet építeni a kinézett ingatlanra. Ha már ezzel a témával foglalkozunk, próbáljunk meg információkat szerezni arról is, milyen tervek lehetnek az adott területtel a közeljövőben, például a rendezési tervben.

A telek kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a már meglévő környezeti adottságok hogyan illeszkednek a beköltözők igényeihez és életviteléhez, milyen az infrastruktúra, a közművek kiépítettsége, a közlekedés, a telekommunikáció és egyéb szolgáltatások.

Ha már meg van a kiszemelt telek, nem árt kicsit több időt eltölteni a közelében. Pillantsunk bele a környező utcák mindennapjaiba, beszéljünk a szomszédokkal és más környéken lakókkal. Tegyük ezt meg különböző napszakokban és hétvégén is, a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.

Fontos, hogy a tulajdoni lapon szereplő adatokat megismerjük és helyesen értelmezzük. Ha szükséges, akár ügyvéddel is konzultálhatunk, hogy biztosak legyünk az eredeti tulajdonosban, megtudjuk van-e rajta hitel vagy szolgalmi jog, és hogy valóban akkora-e a telek mérete, mint a tulajdoni lapon.

Ehhez a folyamathoz lehet, hogy szükségünk lesz némi képzelőerőre: nem mindig egyszerű egy gazos udvaron, vagy épp egy kietlen, frissen felparcellázott sortelekben meglátni a lehetőséget, beleálmodni leendő otthonunkat.

Gerendaházak tervezési folyamatával kapcsolatos további ötleteinket megtalálják megújult honlapunkon, a http://www.gerendahaz.hu címen. Sorozatunk következő részében a telekválasztás kérdéseivel foglalkozunk.

Overview of the way most academic cheephomeworkhelp.com/ libraries are organized and some guidelines.