Kalandok a gerendaházak földjén II. – A tervezés

A gerendaház építését fontolgatók számára szedtük csokorba a hozzánk érkező sok-sok ajánlatkérés, az azt követő egyeztetés, majd kivitelezés tapasztalatait. Második írásunkban ahhoz kívánunk segítséget nyújtani, hogyan lehet minél hatékonyabban megtervezni egy gerendaházat.

Egy családi ház megtervezése nagyon összetett és szerteágazó feladat, beleértve építész tervek elkészítését és az ahhoz szorosan tartozó gépészet megtervezését is. Jelen keretek között arra vállalkozunk, hogy felvillantunk az olvasónak néhány olyan alapelvet, amelyeket egy emberközpontú, ugyanakkor a környezetbe illeszkedő és fenntartható gerendaház építése során érdemes szem előtt tartani.

A gerendaház tervezés alapelvei

HARMÓNIA – Az első szempont a telek adottságainak maximális figyelembevételével a tájolás meghatározása a terepviszonyoknak és a környezetnek megfelelően. Érdemes hangsúlyt fektetni tehát arra, hogy a tervezett épület ne csak az igényeinkkel, hanem környezetével is összhangban legyen.

A KEVESEBB NÉHA TÖBB – Ha törekedni akarunk egy jó alapterület/költség arányra, akkor kerüljük a bonyolult körvonalú és alapterületű, több részre tagolt alaprajzokat, a sok közlekedő folyosót. A tetőforma is legyen minél egyszerűbb és kevésbé tagolt. Nagyon leegyszerűsítve, minél kisebb felület jusson egységnyi alapterületre. Ezzel nem csak az építési költségeket csökkentjük rövid távon, hanem a hosszabb távú fenntartási költségekre is jó hatással lesz.

ENERGIATUDATOSSÁG – A gépészet terve legyen arányban a ház hőszükségletével. Ne bonyolítsuk és méretezzük túl, ugyanakkor ne is becsüljük alá a fontosságát. A modern gépészetnek nagyon fontos szerepe lehet egy alacsony energiaigényű házban, például hővisszanyerő szellőzés alkalmazásakor. Több példa is igazolja megépült gerendaházainkban, hogy egy tömegkályha és egy hozzá épített téglafal nem csak esztétikus, hanem mint hőtároló tömeg az egész házat képes felfűteni és melegen tartani. Ha a házban központi helyre tervezzük a fűtőtestet – ami lehet egy kandalló, cserépkályha, de akár egy vaskályha is körülötte egy hőtároló tömeggel (téglafallal) – az nem csak esztétikus lesz, hanem a ház fűtését is hatékonyabban el tudja látni.

DESIGN – Mint gerendaház kivitelezők örömmel látnánk egy kis elmozdulást, építenénk modern megjelenésű, akár minimalista gerendaházakat is. Úgy érezzük, messze nem használjuk ki a faépítészet lehetőségeit. Facebook oldalunkon  rendszeresen igyekszünk izgalmas gerendaházak terveit bemutatni.

Gerendaházak tervezési folyamatával kapcsolatos további ötleteinket megtalálják megújult honlapunkon, a http://www.gerendahaz.hu címen. Sorozatunk következő részében a telekválasztás kérdéseivel foglalkozunk.

And the world wide web, or even so they can writing academic research papers publish web pages.