Kalandok a Gerendaházak földjén I. – Az árajánlat

A gerendaház építését fontolgatók számára szedtük csokorba a hozzánk érkező sok-sok ajánlatkérés, az azt követő egyeztetés, majd kivitelezés tapasztalatait.  Első írásunkban ahhoz kívánunk segítséget nyújtani, hogyan lehet minél gyorsabban a lehető pontosabb ajánlatot kapni. 

Egy gerendaház építtetését fontolgató család a legtöbb esetben egy hozzávetőleges négyzetméter árat szeretne hallani. A kivitelező ezt akkor tudja megmondani, ha az épület formai, szerkezeti kialakítása alapján kiszámította az ahhoz tartozó anyagmennyiséget és építési időt. Mindez azt jelenti, hogy egy épület költségének meghatározásához az alapterület ismerete nem nyújt elegendő információt.

A legpontosabb és leggyorsabban árajánlatot akkor lehet kapni, ha a potenciális kivitelezőnek rendelkezésére bocsájtottuk az engedélyes tervdokumentációt az alaprajzokkal, metszetekkel, homlokzatrajzokkal, a tervezett rétegrendekkel és a belső burkolatok meghatározásával.

Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésre, akkor elegendő lehet a kivitelezés helyszínének ismerete, egy jól beméretezett szabadkézi vázlatterv, valamint a burkolatokra vonatkozó igények pontos megfogalmazása. Ebben az esetben egy javasolt rétegrendi kialakításnak megfelelően készülhet el az előzetes árajánlat, amelyet az igények, a műszaki tartalom, a kivitelezés idejének ismeretében, az engedélyes tervnek megfelelően lehet majd véglegesíteni.

Következő cikkünkben a tervezéshez kívánunk ötleteket és segítséget nyújtani.

Árajánlatkéréssel kapcsolatban további ötleteket, segítséget talál megújult honlapunkon a www.gerendahaz.hu címen.

Anyone http://paper-writer.org/ via the internet: discussion groups, books available for download or for