Hogyan válasszunk kivitelezőt?

 1. Kivitelező kiválasztása

Cikkünk abban próbál segítséget nyújtani Önnek, hogy élete egyik „legdrágább” döntését örömmel, megnyugvással, felelősségteljesen hozza meg. Mivel az elhatározás hosszú évekre szól, érdemes alaposan tájékozódni a kivitelezőről: sok-sok évig fogja áldani vagy átkozni döntésének következményeit. Kímélje meg magát egy színvonaltalan, műszaki hibákkal hemzsegő épülettől, amely rengeteg bosszúságot tud okozni jobb sorsra érdemes lakóinak.

Egy jó döntés lehetővé teszi, hogy otthonába hazatérve egyszerűen csak élvezhesse gerendaházának megnyugtató illatát, gyönyörködhessen a fa mintázatában, és családjával együtt boldogan éljen egy egészséges, természetközeli, élő épületben.

Potenciális kivitelezők kiválasztása

Miután eldöntötte, milyen technológiával fog építkezni, készítsen egy listát potenciális kivitelezőkről! Érdemes lehet:

 • megkérdezni az ismeretségi kört, hogy ki az, akikkel ők elégedettek voltak,
 • áttanulmányozni a netes fórumokat (pl.: Index Rönkház-Gerendaház fóruma),
 • szaklapokban (pl.: Gerendaház Magazin) átnézni az aktív cégek hirdetéseit, referenciaházait, szakcikkeket,
 • ellátogatni egy-egy készházvásárra és megismerkedni a kiállítókkal,
 • átböngészni az ÉMI oldalait, hogy a potenciális kivitelező rendelkezik-e érvényes Építőipari Műszaki Engedéllyel.

Árajánlatok kérése

Azt javasoljuk, kérjen be legalább 4-5 árajánlatot, beszélgessen a potenciális kivitelezőkkel és hallgasson megérzéseire. Ne higgyen a „legolcsóbb-leggyorsabb-most döntsön” típusú ajánlatoknak, inkább az ár-érték arányt és a minőséget figyelje.

Amikor megkapta az ajánlatokat, azok áttekintése után célszerű a legolcsóbb(nak tűnő) és legdrágább ajánlatokat félre tenni, és a köztes árszintet nyújtó cégek ajánlatait tovább boncolgatni. Ez igazán nagy figyelmet igénylő feladat:

 • értelmezze alaposan azt amit a kivitelező leírt
 • hasonlítsa össze a legaprólékosabban a műszaki tartalmat
 • ha van az ajánlatnak olyan pontja, ami nem egyértelmű, feltétlenül tisztázza

Ha ezzel elkészült, akkor keresse meg az Ön által szimpatikusnak tartott kivitelezőket, és beszélgessen el velük minden, mindkét felet érdeklő részletről.

Kivitelező kiválasztása

Műszaki tartalom, készültségi szint, határidő

Ismerkedjen meg az árajánlatokban szereplő technológiák műszaki tartalmával: rétegrend, szigetelés, faanyag- és tűzvédelmi kezelések, hőátbocsátási tényezők. Nem árt, ha mindezekről a kivitelező papírt is tud mutatni (pl.: égetéses vizsgálat jegyzőkönyve)! Minél részletesebb egy árajánlat műszaki tartalma, annál nyugodtabb lehet az építtető és a kivitelező is.  Iíg mindenki biztos lehet abban, mit várhat.

Milyen készültégi szintet várhatok?

 • szerkezetkész
 • félkész
 • kulcsrakész*

Milyen elkészülési határidővel kalkulálhatok?

 • szerkezetkész: 4-5 hét
 • félkész: 5-6 hét
 • kulcsrakész*: 6-… hét

*: A kulcsrakész készültségi szint nem tartalmazza a nedves technológiával készülő épületszerkezeteket (Pl.: alapozás; pinceszint elkészítése, kémény építése, nedves aljzat készítése; járda készítése; …stb).

Referenciák

Tekintsen meg a közelében fekvő referenciaházakat, beszélgessen a tulajdonosokkal az ő tapasztalataikról, a ház karbantartási igényeiről, téli-nyári viselkedéséről, stb. A személyes megtekintés lehetősége minden esetben megmutatja a kivitelező arcát, hozzáállását, ráadásul meggyőződhet, megérintheti, érezheti, megtapasztalhatja azt, hogy amit a fotón látott, az valóban olyan.

Nem ritka példa, hogy egyes kivitelezők galériáiban olyan épületek szerepelnek, melyekhez az adott kivitelezőnek semmi köze sem volt. Amennyiben pont az Önöknek tetsző ház bemutatásától zárkózik el a kivitelező, érdemes elgondolkodni.
Ha úgy dönt, hogy szeretne Beregszászi Gerendaházakat látogatni, olvassa el referenciaházainkról szóló cikkünket: Referencia gerendaházak.

Szerződés

Mindig írásban egyezzen meg a kiválasztott kivitelezővel! A szerződésben általában rögzítik az épület részletes adatait, a felhasznált anyagokat, az elvárt minőséget, a határidőket, az árakat, a vállalt garanciát. Ragaszkodjon a szerződést kiegészítő műszaki melléklethez!

 

Monitor phone calls thetrustspy enables you to perspective facebook spy app in spying.ninja/ all incoming/outgoing telephone calls making use of their timeframe and timestamp