Hogyan válasszak építési telket?

 1. Építési telek

Egy építési telek kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Az építési telek megválasztásával gyakorlatilag arról döntünk, hogy hol szeretnénk élni. Nem elég tehát, ha csak a telek jellemzőit, fekvését, tájolását, panorámáját, növényzetét, benapozottságát, szélviszonyait vizsgáljuk meg.

Amikor döntünk, tulajdonképpen arról határozunk, milyen körülmények között fogja családunk eltölteni az elkövetkezendő néhány évtizedet. Ennek fényében talán nem túlzás kijelenteni, hogy a megfelelő telek kiválasztása legalább annyira fontos szerepet játszik egy jól sikerült építkezésben, mint a jó tervezés, valamint a pontos kivitelezés.

A szimpla gazdasági és racionális érveken túl érdemes egy kicsit intuitív döntést is hozni: elsétálva a telken és a környező részeken, milyen érzésünk van? Szeretnénk ezek között az illatok, hangok, érzetek között eltölteni életünk egy hosszú szakaszát? Fényképezzünk is, jól jöhet még a végső döntés meghozatalakor!

Most pedig nézzük a racionalitást:

Megközelíthetőség, szomszédok

Lényeges, hogy milyen az útburkolat, valamint hogy a fontosabb intézmények milyen távolságra vannak. Vegyük sorba, mi minden kell ahhoz, hogy életünk gördülékeny és „kényelmes” legyen:

 • közvilágítás
 • tömegközlekedés
 • élelmiszerboltok, bevásárlási lehetőség
 • gyógyszertár, orvosi rendelő, posta és más középületek
 • sportlétesítmény, kikapcsolódási lehetőség
 • iskola, óvoda
 • átmenő szárazföldi és légi forgalom.

Új osztású telkeknél vállalni kell némi kockázatot, hiszen nem tudhatjuk, kik fognak odaköltözni. Ilyen helyre csak akkor telepedjünk, ha biztosan el tudjuk viselni, hogy egy ideig még építkezni fognak! Más a helyzet olyan telek esetében, ahol már vannak szomszédok. A szomszédos telkek állapota, a rajtuk álló építmények használati módja, mérete, elhelyezkedése mellett tudjuk meg, kik ők, mivel foglalkoznak, mivel töltik szabadidejüket. Persze csak óvatosan – vannak akik nem szeretnek erről beszélni!

Közművesítettség, talajminőség

A közművesítés és a talaj minősége jelentősen befolyásolhatja egy építési ingatlan árát. Három állapot létezhet: teljesen közművesített; részlegesen közművesített illetve közmű nélkül. Milyen közműveket keressünk?

 • vezetékes víz,
 • vezetékes szennyvíz,
 • villany,
 • gáz.

Ha nincs, akkor a telek tulajdonosának önköltségén, vagy egyéb megállapodás szerint Önnek be kell vezettetnie. Nem árt tájékozódni arról sem, hogy az adott úton van-e kiépített közterületi csapadékvíz elvezetés. Nagyon sok bosszúságtól óvjuk meg magunkat, akkor ha ez rendelkezésre áll.

Építési telek

A talaj minősége is nagymértékben befolyásolhatja az alapozás költségeit, ám ez legtöbbször a munka megkezdésekor derül ki. Jól teszi, ha a talaj minőségéről, valamint a talajvíz szintjéről a költségvetés kiszámítása előtt tájékozódik. Nyugodtan kérdezze meg a szomszédokat, náluk mi a helyzet.

Beépíthetőség

Fontos tudni, hogy egy megvásárolt telken építeni, bővíteni, vagy bontani csak a jogszabályokban előírt módon lehet. A legfontosabb  jogszabály ebben a kérdésben az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet, illetve a helyi építési szabályzat és az önkormányzati rendelettel elfogadott szabályozási terv.

Érdeklődjön az illetékes építésügyi hatóságnál, a helyi önkormányzat építésügyi osztálya, illetve a helyi földhivatalnál, hogy mekkora a telek beépíthetősége, valamint az oda épülő lakóháznak a telek melyik részén, hogyan kell állnia.

Tartozás, szolgalmi jog

A földhivatal tulajdonos-nyilvántartási csoportnál a telek tulajdonos(ok) adatain kívül azt is megtudhatjuk, hogy van-e elidegenítési tilalom a telekre, vagy van-e folyamatban egyéb eljárás (például bírósági ügy, adó- és köztartozás stb), vagy van-e építési tilalom bejegyezve. Hasonlóan lényeges megtudni, van-e szolgalmi jog az adott telken. Sokan nem is hallottak még arról, hogyha például egyik szomszédjának átjárási szolgalmi joga van a telekre, akkor Ön sem az építkezés során, sem a későbbiek folyamán nem akadályozhatja őt az Ön telkén való áthaladásban.

Források

 1. http://www.epitesiportal.hu/cikkek/az-epitesi-telek-kivalasztasa_20.php
 2. http://hg.hu/cikk/epitkezes/1443-a-telek-kivalasztasa#
 3. http://www.hazatepitek.hu/Epitkezes/A-telek-kivalasztasa.html