Gerendaház árak – Gerendaházak Magazin

Gerendaház árak cikk a Gerendaházak Magazinból. Hogyan lehetséges az, hogy különböző kivitelezők gerendaházainak ára nettó 60 ezer Ft/m2-től 250 ezer Ft/m2-ig változik?

Hogyan lehetséges az, hogy különböző kivitelezők gerendaházainak ára nettó 60 ezer Ft/m2-től 250 ezer Ft/m2-ig változik? Cikkünk a gerendaházak árában tapasztalható eltérések mértékéről és annak okairól szól, s hogy a mérlegeléskor mire érdemes odafigyelnünk. A Gerendaházak magazinban a korábbiakban hasonló témában már megjelent írásokra reflektálva és azokkal egyetértve született meg gondolatébresztő írásunk.

Kiindulópontunk lehet az, hogy a mai magyar piacon egy téglából készült, de a gerendaház hőtechnikai követelményeinek megfelelő falazatú épület 1 négyzetméterre vetített költsége  legalább nettó 100-120 ezer forint. Ha ettől olcsóbb egy téglából  épített ház négyzetméterára, akkor ott  érdemes jobban utánajárni, hol hiányzik valami mennyiségben, minőségben, szakértelemben, vagy merre bujkál a történetben némi törvénytelenség. Ehhez a költséghez képest érdemes megvizsgálni a gerendaházak négyzetméterárát és annak összetevőit is.

Alapanyag-választás

Egy élhető gerendaház lelke a jól megválasztott alapanyag. A lábon száradt, korhadt, építkezésre alkalmatlan fenyőt  figyelembe sem véve is igen nagy a szórás a faáru költségében. A várhatóan hosszú élettartamú, egészséges, minőségi  faanyagra jellemző, hogy műszárított és sűrű az évgyűrűk szerkezete. Az északi származású fenyőrönkökből készült  gerendák az éghajlat miatt jobb minőségűek, ugyanakkor magasabb a szállítási költségük. A műszárítás jelentős  többletköltséget jelent,  ezzel párhuzamosan viszont  kisebb a valószínűsége a kártevők megjelenésének, és a megkívánt 20 százalék alatti nedvességtartalom alatti  lesz a faanyag. A sűrűn  elhelyezkedő évgyűrűk nagyobb  szilárdságot, rugalmasságot biztosítanak a fának, ám a lassúbb növekedés miatt kevesebb mennyiségű faanyag keletkezik, ami magasabb árat generál.

Gyártási technológia

Az építési helyszín adottságai, az épület mérete (bruttó és nettó négyzetméter), alaprajza, szintjeinek száma mellett  alapvetően befolyásolja egy épület árát a műszaki tartalom. A több gerendaház árajánlatból származó vállalási árak mérlegelését  el sem érdemes kezdeni addig, amíg össze nem hasonlítottuk, mit tartalmaznak a különböző kivitelezők árai. Hány  centi vastag a fal? Miből készült a szigetelés? Milyen minőségű fóliákat használnak? Mekkora a hőátbocsátási  tényező?

Műszaki engedélyek

A boronafalas gerendaház kivitelezésére magyar szabvány nincs, így ma  Magyarországon gerendaház csak ÉME-vel (Építőipari Műszaki Engedéllyel) vagy  uniós ETA-engedéllyel rendelkező  építési rendszerből építhető. Az ETA csak magyar tűzmegfelelőségi igazolással együtt érvényes.

Azt, hogy egy adott  vállalkozás rendelkezik-e ÉME-vel, a www.emi.hu lapon tudjuk ellenőrizni. Ha a kivitelező nem rendelkezik ilyen  engedélyekkel, az önkormányzatok megtagadhatják az engedélyek kiadását, nem is beszélve az ilyenkor felmerülő  minőségi kérdésekről.

Az ÉME engedélyt kérjék el az építtetőtől, és ne elégedjenek meg a fedőlap átadásával: a benne szereplő összes ábra, melléklet, oldal megtekintése fontos lehet. Figyeljünk arra, hogy az engedélyben szereplő  gyártmány vagy alapanyag mással nem helyettesíthető!

Készültségi szintek

Amikor elkezdünk építtetőkkel tárgyalni,  tudjuk meg, pontosan mit jelent a szerkezetkész ajánlat: például benne van-e a belső burkolat (lambéria,  gipszkarton), a zsalugáterek, a belső lépcsők és korlátok…

Kivitelezői hozzáállás

A Beregszászi-gerendaházak vásárlóit érdemes megkérdezni, mit gondolnak kivitelezőjükről. Látogasson el egy  Önhöz közeli Beregszászi-gerendaházhoz (referenciaházak térképe), és tudjon meg mindent a tulajdonosoktól, ami fontos Önnek!

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a Beregszászi Gerendaházakat építtető ügyfelek ajándék Blower Door- és hőkamerás tesztet kapnak az épület befejezésekor, mert úgy gondoljuk, e két teszt megnyugtatóan tudja bizonyítani,  hogy a gerendaház valóban az ígért minőségben készült  el.

Tanulságok

A fenti tényezők mind hozzájárulnak a nagynak tűnő gerendaházár eltérésekhez.

Látszatra jelentős megtakarítás érhető el azzal, ha némi megalkuvással ugyan, de egy olyan kivitelezővel kezdjük el a munkát, aki a  fenti kritériumok egy részében feddhetően teljesít. Az engedélyek nélkül szállító, nem szerződéssel/garanciával/fix  határidőkkel dolgozó, olcsó megoldást kínáló kivitelezők szakértelmet nélkülöző munkája gyakran eredményez  olyan építési hibákat, amelyek hosszú távon biztosan többe kerülnek, mint a kezdeti megtakarítás – ha egyáltalán ki tudjuk majd javítani a felmerülő hibákat!

Gerendaház árak

Gerendaház árak – Beregszászi Pál nyilatkozik a Gerendaházak Magazinnak

Study http://phonetrackingapps.com/ immediate messages use this characteristic to document activities from skype, imessage and whatsapp and viber text messaging solutions used on the objective mobile phone