Gerendaház árak

  1. Gerendaház építés jó hangulatban

Hogyan lehetséges az, hogy különböző kivitelezők gerendaházainak ára nettó 60 000 Ft/m2 –től 250 000 Ft/m2 -ig változik? Cikkünk a gerendaházak árában tapasztalható eltérések mértékéről és annak okairól szól. Úgy véljük, hasznos támpont lehet most kivitelezőt kereső építkezőknek, mire érdemes figyelniük.

Elég néhány órát eltölteni az interneten ahhoz, hogy lássuk, mennyire különböző árakon kínálnak gerendaházakat egyes kivitelezők. Cikkünk következő részeiben annak járunk utána, hogyan lehetséges a nettó 60 000 Ft/m2 –től 250 000 Ft/m2 –ig tartó ársáv.

Kiindulópontunk lehet az, hogy a mai magyar piacon egy téglából készült, de a gerendaház hőtechnikai követelményeinek megfelelő falazatú épület egy négyzetméterre vetített költsége legalább nettó 150 000 Ft-tól kezdődik. Ha ettől olcsóbb egy téglából épített ház négyzetméterára, akkor ott érdemes jobban utánajárni, hol hiányzik valami mennyiségben, minőségben, szakértelemben, vagy merre bujkál a történetben némi törvénytelenség. Ehhez a költséghez képest érdemes megvizsgálni a gerendaházak négyzetméterárát és annak összetevőit is.

Alapanyag választás

Egy élhető gerendaház lelke a jól megválasztott alapanyag. A lábon száradt, korhadt, építkezésre alkalmatlan fenyőt figyelembe sem véve is igen nagy a szórás a faáru költségében. A várhatóan hosszú élettartamú, egészséges, minőségi faanyagra jellemző, hogy:

  • alaposan szárított,
  • sűrű az évgyűrűk szerkezete,
  • kártevőktől mentes,
  • gondosan válogatott a faanyag, attól függően, hogy látszó vagy nem látszó, teherhordó, vagy nem teherhordó lesz (pl.: gyantatáskák, kieső göcsök, benőtt göcsök száma, mérete, alakváltozások, csavarodások, repedések, stb).

A megfelelő minőségű szárítás jelentős többletköltséget jelenthet, ezzel párhuzamosan viszont kisebb a valószínűsége a kártevők megjelenésének, és valószínű, hogy a megkívánt 20% alatti nedvességtartalom alatti lesz a faanyag. A sűrűn elhelyezkedő évgyűrűk nagyobb szilárdságot, rugalmasságot biztosítanak a fának, ám a lassúbb növekedés miatt kevesebb mennyiségű faanyag keletkezik, vagyis drágább.

Gyártási technológia

Az építési helyszín adottságai, az épület mérete (bruttó és nettó m2), alaprajza, szintjeinek száma mellett alapvetően befolyásolja egy épület árát a műszaki tartalom. A több árajánlatból származó vállalási árak mérlegelését el sem érdemes kezdeni addig, amíg össze nem hasonlítottuk, mit tartalmaznak a különböző kivitelezők árai. Hány centi vastag a fal? Miből készült a szigetelés? Milyen minőségű fóliákat használnak? Mekkora a hőátbocsátási tényező?

(A Beregszászi Gerendaházak rétegrendjéről és technológiájáról itt olvashat: Gerendaház rétegrend és technológia)

Műszaki engedélyek

A boronafalas gerendaház kivitelezésére magyar szabvány nincs, így ma Magyarországon gerendaház csak ÉME-vel (Építőipari Műszaki Engedéllyel) vagy uniós ETA engedéllyel rendelkező építési rendszerből építhető. Az ETA csak magyar tűzmegfelelőségi igazolással együtt érvényes. Azt, hogy egy adott vállalkozás rendelkezik-e ÉME-vel, a www.emi.hu lapon tudjuk ellenőrizni. Ha a kivitelező nem rendelkezik ilyen engedélyekkel, az önkormányzatok megtagadhatják az engedélyek kiadását, nem is beszélve az ilyenkor felmerülő minőségi kérdésekről. Az ÉME engedélyt teljes nyugalommal kérjék el az építtetőtől és ne elégedjenek meg a fedőlap átadásával: a benne szereplő összes ábra, melléklet, oldal megtekintése fontos lehet. Figyeljünk arra, hogy az engedélyben szereplő gyártmány vagy alapanyag mással nem helyettesíthető!

Készültségi szintek

Amikor elkezdünk építtetőkkel tárgyalni, ki fog derülni, hogy az a kifejezés, hogy szerkezetkész gerendaház önmagában gyakorlatilag értelmezhetetlen: semmilyen konkrétumot nem tartalmaz. Tudjuk meg, pontosan mit jelent a szerkezetkész ajánlat, például benne van-e a belső (lambéria, gipszkarton) burkolat, a zsalugáterek, a belső lépcsők és korlátok…

A felületes egyeztetés vagy az „úgyis mindketten tudjuk, mit értünk alatta” hozzáállás következménye szinte előre megjósolhatóan csalódás lesz. Az a kivitelező, aki nem tudja precízen és pontosan megfogalmazni, mit mikor szállít, és ezeket hogyan építi be a gerendaházba, az nem valószínű, hogy kifogástalan minőségű lakóházzal fogja megörvendeztetni megrendelőit.

(A Beregszászi Gerendaházak készültségi szintjeiről itt olvashat bővebben: Gerendaház készültségi szintek)

Kivitelezői hozzáállás

A hagyományos technológiával épülő szerkezetek elviselik a nem megfelelő hozzáállást, a néhány centis tévedéseket, a nem jó tájolást vagy a téves méretezést, a könnyűszerkezetes épületek azonban nem. Ezen épületettípusok készítését éppen ezért gyakorlott, referenciákkal rendelkező kivitelezőkkel javasolt végeztetni, hiszen nagyon precíz, alapos munkavégzésre van szükség.

A majd 10.000 bejegyzést tartalmazó Rönkház-Gerendaház fórum az Indexen hihetetlen mennyiségű információt tartalmaz arról, kivel éri meg dolgoztatni – szánjuk rá az időt és energiát, mielőtt döntünk…

A Beregszászi Gerendaházak vásárlóit érdemes megkérdezni, mit gondolnak kivitelezőjükről. Látogasson el egy Önhöz közeli Beregszászi Gerendaházhoz (Referencia házak térképe) és tudjon meg mindent a tulajdonosoktól, ami fontos Önnek! Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a Beregszászi Gerendaházakat építtető ügyfelek ajándék Blower Door és hőkamerás tesztet kapnak az épület befejezésekor, mert úgy gondoljuk, e két teszt megnyugtatóan tudja bizonyítani, hogy a gerendaház valóban az ígért minőségben készült el.

Tanulságok

A fenti tényezők mind hozzájárulnak tehát a nagynak tűnő gerendaház ár eltérésekhez. Látszatra jelentős megtakarítás érhető el azzal, ha némi megalkuvással ugyan, de egy olyan kivitelezővel kezdjük el a munkát, aki a fenti kritériumok egy részében feddhetően teljesít. Az engedélyek nélkül szállító, nem szerződéssel/garanciával/fix határidőkkel dolgozó, olcsó megoldást kínáló kivitelezők szakértelmet nélkülöző munkája gyakran eredményez olyan építési hibákat, amelyek hosszú távon biztosan többe kerülnek, mint a kezdeti megtakarítás – ha egyáltalán ki tudjuk majd javítani a felmerülő hibákat!

Keressünk hát tudatosan, szakértelemmel, szívvel-lélekkel építő gerendaház kivitelezőt – megéri!

Forrás: Tőke Tünde, okleveles faipari mérnök, faipari szakértő

 

The world wide see home page web appeared in the mid1990s and has.