A faanyag védelme

 

A gerendaházak beépítésre kerülő faanyagát alapos védelemmel kell ellátni ahhoz, hogy ne szerepeljenek jó étvágyú gombák és rovarok étlapján. Ezek a kártevők ugyanis sokkal gyorsabban képesek tönkretenni a fát (akár néhány hét vagy hónap alatt), mint a nedvesség és változása, a hőmérséklet ingadozása, vagy akár a nap káros sugarainak hatása.

Ha azt szeretnénk, hogy az otthonunkba beépített faanyagok hosszú ideig szolgáljanak minket, akkor faanyagvédelemre van szükség. A faanyagvédelem ugyanis hosszú távon jóval kifizetődőbb, mint az esetlegesen sérült szerkezet cseréje vagy a megszüntető védelem költsége. A racionalitáson túl erre törvényi szabályozás is létezik. A 253/1997. (XII. 20.) Kormány rendelet (az “Országos településrendezési és építési követelményekről” – OTÉK) egészen pontosan így fogalmaz:

Faanyagot a beépítési helyének megfelelő, a faanyagvédelemre vonatkozó szabványoknak, vagy azzal egyenértékű védelmet biztosító előírásoknak megfelelő gombamentesítő, illetőleg rovarkár elleni kezelés után szabad beépíteni.

Érdemes még tudni, hogy a fa szerkezetek minimális élettartamát is meghatározzák az úgynevezett Európai Műszaki Engedélyezési Útmutatók (ETAG-ok):

 1. az épületek fából készült és könnyen cserélhető részeinek minimális élettartama 25 év
 2. az épületszerkezet megbontásával elérhető részek minimális élettartamát  (pl. fafödém szerkezetek, építőlemezzel borított favázszerkezetek) 50 év.

A fa szerkezetet úgy kell tehát elkészíteni, hogy a fenti időtartamokon belül ne legyen szükség egyes az elemek cseréjére, vagy megszüntető faanyagvédelemre.

Gombák és rovarok elleni faanyagvédelem

Farontó gombák estében EN 113 számú szabvány előírásai alapján akkor tekinthető egy faanyag megfelelően védőkezeltnek, ha a gombatenyészetre helyezett próbatest tömegvesztesége 16 hét után kevesebb, mint 3 %. A gombának az életműködéséhez táplálékra (azaz faanyagra), vízre, oxigénre, valamint megfelelő hőmérsékletre van szüksége.

Ezek közül az egyik legfontosabb a víz, mert ennek hiányában a faanyag nem fertőződik meg, vagy a megfertőzött anyagban a gombák életműködése leáll. A faanyag szárítása vagy száraz körülmények közt tartása az egyik legfontosabb környezetbarát faanyagvédelmi eljárás. Bár a szabványban említett házicincér, a közönséges kopogóbogár és barna szíjácsbogár az alig 8-10 % nedvességtartamú faanyagot is megtámadja, a védekezés fontos eleme a megfelelő szárazságú faanyag használata, majd ennek a szárazságnak a megőrzése.

A szárazság és annak megőrzése, a megfelelő fafaj kiválasztása, a kéreg eltávolítása és a szerkezet megfelelő kialakítása, – mint fizikai védekezés mellett – legtöbb esteben szükség van kémiai faanyagvédelemre is.

Az 1048/2005/EK (“biocid” = káros élőlények elpusztítására szolgáló vegyi anyag) rendelet meghatározza, hogy 2010. május 14. után mely hatóanyagok használhatóak a faanyag-védőszerekben. A rendelet szerint kizárólag olyan védőszert lehet forgalomba hozni – és a készítményre ráírni, hogy faanyagvédőszer – amely megtalálható a rendeletben felsorolt 42 biocid között. Ennek hatására eltűntek a forgalomból a már bizonyítottan rákkeltő hatású védőszerek , mint például a Tetol RKB vagy a Mykotox B.

A faanyagvédőszerek hatásosságuk szerint az alábbiak szerint csoportosíthatók:

 • farontó gombák elleni védőszerek (fungicid anyagok);
 • farontó rovarok elleni védőszerek (inszekticid anyagok;
 • tűz elleni, égésgátló szerek;
 • különböző védőhatást (gomba-, rovarölő- és égésgátló) egyesítő anyagok.

A megfelelően kezelt, alaposan kiszárított faanyagból épült gerendaház sokáig szolgálja a benne lakókat, nem esik áldozatául a gombák, rovarok, korhadás támadásainak, de ehhez alapos, körültekintő választásra van szükség a faanyag védelmét illetően. A tűz elleni védekezésről bővebben olvashat itt: 

Ez a cikk csak egy rövid útmutató, összefoglalás a faanyag védelmét illető kiterjedt dokumentáció, szabályozás, szakirodalom terén. Kérjük, ha valóban el szeretne mélyedni a témában, jól informáltsága érdekében böngéssze át az alábbi forrásokat:

 

 • A Lignokem kiváló összefoglalója a faanyagvédelemről – 
 • Változások a faszerkezetek tűz- és faanyagvédelmében, FATÁJ Online – 
 • Dr. Király Béla –  Magyar Asztalos és Faipar lap, Engedélyezési és tartóssági szempontok – Könnyűszerkezetes épületek faanyagvédelme I., 2010. 07.
 • Faanyagok és faanyagvédelem az építőiparban – 
 • Faszerkezetek és szerkezeti faanyagok faanyagvédelmi problémái –  (a dokumentum letölthető innen is: , 14,8Mb, pdf formátum)

 

Ambient documenting or are living music listen and history around cellular www.phonetrackingapps.com phone