Kérdezzen a gerendaházakról!

A szakértő válaszol...

Ezen az oldalon a leggyakrabban feltett kérdéseket igyekszünk megválaszolni gerendaházainkkal kapcsolatban. Ha Önnek olyan kérdése van, amire itt nem találja meg a választ, több lehetőséget javaslunk:

 1. Írja be weboldalunk jobb felső keresőmezőjébe a kifejezést, amiről többet szeretne tudni, hátha már írtunk róla valahol máshol a weboldalon.
 2. Írjon nekünk emailt a kapcsolat {@} bergerhazak.hu oldalon.
 3. Ennek az oldalnak az alján tegye fel kérdését írásban, 48 órán belül igyekszünk válaszolni.
 4. Ha nincs kedve írni, telefonáljon! Hívja Beregszászi Jánost a +36 30 833 0494-es számon.

Mit nevezünk gerendaháznak?

50cm2 keresztmetszet feletti építési fából készített, hagyományos fa kötésekkel készített fa tartó vagy vázszerkezettel rendelkező épületet.

Mi az, hogy készház?

A szó pontos értelmében azt nevezzük készháznak, amikor a megrendelő egy teljes építési projektre szerződik, és a fővállalkozó az első kapavágástól a bejárati ajtó kulcsának átadásáig koordinálja a kivitelezési munkákat. A készház fogalma a gyakorlatban picit mást jelent. Lényege, hogy üzemben, ellenőrzött körülmények között előkészített alapanyagból, gyártástechnológiai utasítás alapján legyártott szerkezeti elemek helyszínen történő összeszerelésével rövidítjük le az épület szerkezetépítési munkálatait.

Mi a Beregszászi gerendaház?

A Beregszászi típusú gerendaházak favázas építési készlet falai üzemben előregyártott falváz keretekből állnak, melyekre a külső falaknál 90x140mm keresztmetszeti méretű dupla nútolt gerendák kerülnek felerősítésre. Vessen egy pillantást a rétegrendre, tudja meg, miből áll a gerendaház szerkezete, milyen technológiával építkezünk: gerendaház szerkezete.

Milyen méretű épület építhető?

A gyakorlatban az épület méretét a beruházó pénztárcája határozza meg. A Beregszászi típusú gerendaházakból, valamint nagy általánosságban a hasonló típusú elemkészletekből családi ház léptékű épületek, kisközépületek valamint a pihenést és kikapcsolódást szolgáló épületek építhetőek gazdaságosan.

Miért építsek gerendaházat?

A Beregszászi Trade Kft. szerint fából szép, barátságos, melegséget és kiegyensúlyozottságot sugárzó otthont lehet – és tudunk – építeni. Elsősorban azoknak, akik szeretik a természetközeliséget, az allergénmentes környezetet, akik értékelnek egy könnyen fenntartható, korszerű, minden elemében természetes közeget. Ezzel a technológiával azon felül, hogy gondozzuk a természetet – minden kivágott fa helyén, új fa nő -, gyakorlatilag semmilyen szennyező anyagot nem juttatunk a légkörbe. Minden az előkészítés, feldolgozás, építés során keletkező hulladék felhasználható, vagy energiává alakítható át. Mindezek mellet, aki Beregszászi gerendaházat épít, jelentősen lerövidítheti a házépítés  fáradságos, de annál szebb végeredményt nyújtó időszakát.

Miért kell vázszerkezet?

A vázszerkezet és a külső gerendafal az épület statikailag legfontosabb szerkezeti része, ez felel az épület teljes stabilitásáért, állékonyságáért. Ez kapcsolódik legelőször az alaphoz, majd később erre kerül a tetőszerkezet. Előnye, hogy földrengés esetén a fa-anyagú épületek a fa rugalmasságánál fogva sokkal állékonyabbak, mint a szilárd építőanyagokból készült épületek, illetve egy potenciális árvíz esetén sokkal egyszerűbb a belső burkolat, a szigetelés cseréje. Ennek köszönhetően az ezzel a technológiával épülő házak megmenthetők, rövid időn belül újra lakhatóvá tehetők. A vázszerkezet további előnye, hogy – a rönkházakkal szemben – nincs roskadás, nem kell utólag állítani a roskadás során keletkező hézagokat, tömítetlenséget.

Mi a cellulózrost szigetelés?

Egy olyan hőszigetelő anyag, amely újrahasznosított újságpapírból és egészségre veszélytelen bór-sókból áll. Nem roskad és nem öregszik, a hozzáadott sók miatt elkerülik a rágcsálók. Az üveg- és kőzetgyapot szigetelésekkel szemben, a bőrrel való érintkezést követően sem vált ki semmilyen kellemetlen érzést, nedvességszabályzó, illat-és allergénmentes. A cellulózrost hőszigetelés – papír alapanyaga ellenére – a közhiedelemmel ellentétben nehezen éghető. Laboratóriumi körülmények között égetve egy 9 cm cellulózrost hőszigetelést tartalmazó belső falszerkezetünket, az előírt minimum határérték több mint kétszerese alatt égett át! Ez az érték nagyfokú biztonságot nyújthat abban az esetben, ha emberéletet, vagy vagyontárgyakat kell menteni.

Hogy van megoldva a gerendaház tűzvédelme?

Beregszászi gerendaházak tűzvédelmi paraméterei megfelelnek az érvényben lévő szigorú tűzvédelmi szabályoknak. A gerendaházak tűzvédelme során ugyanazon követelményeket kell kielégíteni, amiket a hagyományos tégla szerkezetű épületekben megkövetelnek. A lakástűz kialakulásának oka az esetek túlnyomó többségében nem az épület falazatától függ, hanem az épületben található tárgyak meghibásodása – elektromos zárlat -, valamint az emberi mulasztás okozza. Faházaink nem égnek gyakrabban, mint a kőházak, mert ami igazán ég, az a kőházakban is általában fából készül: mennyezet, tető, bútorok.
A faanyagú szerkezet éghető ugyan, de tűzben való viselkedése bizonyos körülmények között még kedvezőnek is mutatkozhat összehasonlítva pl. fémekkel, vagy műanyagokkal. A fa égése csak fokozatosan alakul ki, égve nem csepeg, felületi lángterjedési sebessége alacsony, füstfejlesztő képessége közepes, szilárdságát csak fokozatosan, az elégett keresztmetszet arányában veszíti el. Gerendaházaink így biztonságosabbak, mint egy acélszerkezetes épület. A Beregszászi gerendaházak vizsgált falszerkezetének tűzbiztonsága bizonyítottan 75 perc, amelyről akár jegyzőkönyvet is megtekinthet. Ez a kiváló eredmény köszönhető annak is, hogy minden vázszerkezeti elemet az előírások szerinti égéskésleltető anyaggal kezelünk. Olvasson erről többet itt: Gerendaház tűzvédelem

Miért kell párazáró és páraáteresztő fólia, tetőfólia?

A megfelelő, korrekt légzárás az egyik legfontosabb követelmény egy mai modern épülettel szemben. Külön említjük a párazárást – amely kötelező minden épülettípusban -, külön a páraáteresztést és a magas műszaki igények kielégítését szolgáló szélzárást.

A párazárás feladata a gerendaházban, hogy az épületen belüli – lélegzés, főzés, szárítás, fürdés/zuhanyzás,…stb. során keletkező – nedvességet távol tartsa az épület szerkezeti elemeitől, és a hőszigeteléstől. Az épület belsejében keletkező párát, tehát el kell vezetni, mégpedig biztonságosan. Ennek hiánya kellemetlen tüneteket okozhat – rossz minőségű levegő, rossz közérzet, penész megjelenése, rövid időn belül bekövetkező szerkezeti károsodás. A pára elvezetése történhet mesterséges szellőztetéssel – ablakok kinyitása -, vagy gépi szellőztető berendezéssel is. Az előbbi nem túl gazdaságos, az utóbbi viszont egyre könnyebben megfizethető. A párazárás nem „úri hóbort”, hanem kötelező érvényű, ma az elvárható szakmai minimum. Hiánya utólag, csak nagyon komoly költséggel pótolható. Érdemes egyszer, de jól megcsináltatni.

A páraáteresztés feladata, hogy amennyiben a gerendaház szerkezetébe mégis bekerülne valamilyen formában nedvesség, akkor annak távozását a természetes száradási folyamat során biztosítani tudjuk. Ezzel gyakorlatilag a szerkezetek hosszú élettartamát tudjuk biztosítani. Amennyiben ezt a fontos építési folyamatot nem, vagy rosszul alkalmazzuk, akkor az a szerkezetünk idő előtti tönkremeneteléhez vezethet.

A szélzárás feladata, hogy az időjárás okozta szél ne tudjon szabadon közlekedni, ezáltal lehűteni az épületünk szerkezetet. Mivel az épületnek mindig van szél által szívott- és nyomott oldala, az esetleg nem kellően szélzárt felületeken átöblítődhet a szerkezet. Ez energiaveszteséggel jár. Ezt legegyszerűbben a széldzseki működési elvével lehet bemutatni. Azaz, ha nincs széldzsekink és hideg szél fúj, akkor lehet rajtunk bármennyi pulóver, fázni fogunk, míg ha van széldzsekink, akkor egy pulóverben sem fogunk fázni. Az általunk alkalmazott Dörken fólia tulajdonsága, egyszerre szélzáró- és páraáteresztő!

A tetőfólia feladata, hogy megvédje a nedvességtől a tető-héjazat (cserép, zsindely, …stb) alatt található szerkezeti elemeket és a gerendaház szigetelését. Ismert tény, hogy a fűtési veszteség jelentős része (minimum 28%-a) a mennyezeten és a rosszul szigetelt tetőtéri ferde oldalfalakon távozik. Nem árt tudni, hogy a tetőszerkezet is kialakítható szélzáró módon

Mindhárom nedvességkezelési technológia működésének az alapfeltétele, a pontos és szakszerű kivitelezés. Nagyon fontos, hogy ezek a kapcsolatok felületfolytonosan legyenek kialakítva, mert a nedvesség ott fog lecsapódni, ahol a legkisebb az ellenállása, azaz ott ahol megsérül, vagy nem kerül(t) leragasztásra! A Beregszászi gerendaházakban minden nedvességkezelési technológia alkalmazása – a szakmailag szükséges helyeken – esetén a felület-folytonosság biztosítva van!

Hogyan történik, meddig tart a gerendaház kivitelezése?

A szerződés megkötését követően, annak műszaki melléklete tartalmazza az elvégzendő munkákat. Az alapozást követően az építési helyszínre szállítjuk az épület méretre szabott fa vázszerkezeteit. Először a vázszerkezetet állítjuk fel, majd rákerül a külső Dörken szélzáró/páraáteresztő fólia. Ezután a külső gerendafal kerül a helyére, amit födémszerkezet kialakítása követ. A tetőszerkezet megépítése, a tetőfólia, az ellen-és tetőlécek és a tetőhéjazat felrakása után megkezdődnek a belső gépészeti alapszerelések: víz, szennyvíz, fűtés, villanyszerelés. Ezzel egy időben, a belső párazáró fólia, a falak hőszigetelése és a lambéria, gipszkarton, hajópadló burkolatot teszik le mestereink, majd beszerelik a külső nyílászárókat, a zsalugátereket, a belső ajtókat. A homlokzati nyílászárók után a külső gerendafalat és az ablakok felületét átcsiszoljuk! A klasszikus szakipari és befejező munkák – a hidegburkolás, festés, víz/fűtés/villanyszerelési szerelvényezés -, a takarítás, majd legvégül: A KÖLTÖZÉS.

Ideális esetben egy 120-140 m2 alapterületű földszintes családi ház szerkezetkész megépítése 5-6 hét, a kulcsrakész állapot elérése pedig 10-12 hétig tart.

Mennyibe kerül egy gerendaház?

Egy ház végleges árát sok változó befolyásolhatja. Gerendaházaink nem kerülnek többe, mint a hagyományos szerkezettel készülő, azonos műszaki paraméterekkel rendelkező épületek. Pontos árat csak a tervdokumentáció, az építtetők egyéni igényének, elképzelésének, az építési helyszín adottságainak ismeretében tudunk meghatározni. Kérjük, hogy minden esetben kérjen ajánlatot. Árajánlatkéréshez és további árinformációkhoz kattintson ide: Gerendaház árak

Mit tehetek? Sok fa!

Erre is van megoldásunk. Házaink harmóniáját a fa mellett sokféle – természetes – anyag kombinációjával alakíthatjuk ki, mint például a kő, vagy a festett gipszkarton burkolat. A fa felületi kezelése során lehet játszani a különböző színárnyalatokkal is.

Mi a gerendaház várható élettartama?

Amikor egy ház megépítése mellett döntünk, akkor legtöbben arra is gondolunk, hogy korszerű, alacsony fenntartási költségű, több generáció által is élhető épületet tervezzünk. Az építőanyag fajtájától függően bármelyik épület lehet hosszú és rövid élettartamú. Ez alapvetően az előkészítés, feldolgozás, kivitelezés során alkalmazott technológia betartásától, egyszóval az emberi magatartástól függ. A fa évezredek óta bizonyította azt, hogy tökéletesen megfelel a legmagasabb tartóssági, műszaki, esztétikai elvárásoknak is. Felsorolni sem lehet az évszázadokkal ezelőtt fából épített, folyamatosan karbantartott, ma is megtekinthető vagy üzemelő épületeket, tornyokat, haranglábakat, kilátókat. Összességében tehát nyugodtan kijelenthető, hogy a gerendaházaink minimum olyan élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos technológiával épült társaik.

Milyen karbantartásra van szükség?

A fa szép és nagyon kedvező tulajdonságokkal bír, ugyanakkor nem tartós anyag, ha nem kap megfelelő elő- és utókezelést. Minden épületet – épüljön bármilyen falazatból, legyen bármilyen felületképzése – időszakonként karban kell tartani. Ez alól nem lehet kivétel a gerendaház sem. Megrendelőinkre gyakorlatilag a látszó faszerkezetek utókezelésének feladata marad, vagyis a külső-belső felületi festés. Az egészséges fa szerkezeteket leginkább napsugárzás és nedvesség ellen kell védeni. A felületi védelmet a lazúrokkal, pácokkal vagy favédő olajok alkalmazásával érhetjük el, de egyáltalán nem mindegy, hogy gerendaházunkra melyiket használjuk. Az építés során első felületképzés előtt helyesen megválasztott anyag jelentősen tudja befolyásolni a későbbi karbantartás időpontját, az egyszerű festés lehetőségét, és nem utolsósorban annak kellemes költségvonzatát. Mielőtt dönt, tájékozódjon, kérjen szakmai segítséget. Tapasztalataink szerint 3-4 évente érdemes alaposan megtekinteni házunk homlokzati felületeit. A látottak függvényében eldönthető, hogy indokolt-e a felület festése, vagy sem.

Hogyan növelhetem gerendaházam karbantartási időszakait?

Alapvetően akkor tudjuk a karbantartási időszakokat növelni, ha a házépítés gondolatával, a telekvásárlás- és tervezés meglétét követően tudatosan felkészítjük magunkat a karbantartási feladatokra is. A legfontosabb – mint azt már említettük -, hogy az első festés anyagának kiválasztása a lehetőségeinkhez képest a legjobb legyen. Ezzel egy időben mivel az épületünk helységeinek a benapozása nem egyforma, ezért érdemes a nap járását is megfigyelni. A nap járásának megfelelően célszerű lehet időben gondolni megfelelő növények ültetésére, amelyek rövid időn belül megfelelő árnyékolást nyújthatnak épületünknek. Ez nemcsak az épületnek, illetve a fa szerkezetnek jelentenek kisebb terhelést, hanem Nekünk is kellemes árnyékot nyújthatnak a forró nyári napokon. Javasoljuk a magasra növő, nagy árnyékot biztosítani tudó, lombhullató fákat. Ezek a növények nyáron a nap sugarait megszűrve árnyékot biztosítanak, télen pedig lombjukat elhagyva áteresztik a Nap gyengébb intenzitású sugarait.

Milyen hatások ellen kell védeni a fát?

Napsugárzás: az egyik legkomolyabb hatás, ami a faanyagot károsíthatja. Az ibolyántúli (UV) sugarak bontják a fa sejtszerkezetét. A szél és az eső meggyengíti a szerkezetet és létrehozza a jellegzetesen kopott fát. Így az egyik legfontosabb szempont az UV sugárzás elleni védelem.

Hő: a levegő a hőmérsékleti változások során felmelegíti a fa külső rétegét. A fa rossz hővezető, tehát a legkülső réteg szárad ki a legjobban és ebből adódóan zsugorodik a legnagyobb mértékben. Ennek következménye a faanyag megrepedezése, emiatt pedig a nedvesség behatolhat a fa szerkezetébe.

Nedvesség: a favédelem egyik célja a nedvesség távoltartása a fától. A tévhittel ellentétben a nedvesség önmagában nem romboló hatású, de kedvező feltételeket teremt a fa egyéb jellegű károsodásához. A megfelelően tárolt-és kezelt faszerkezetben 20% alatt marad a nedvességtartalom.

Kártevők/gombák: Ha a fa nedvességtartalma hosszabb időn át meghaladja a 20%-ot, akkor az, táptalajt kínál különböző gombafajták számára. A penészgomba árt a faszerkezetnek. Önmagában nem roncsoló hatású, de megköti a nedvességet, ami kedvező feltételeket teremt az egyéb gombafajták megtelepedéséhez. A kékgomba behatol a fába és elszínezi azt, de nem teszi tönkre. A faszerkezeteket leginkább a farontó gombafajták veszélyeztetik.

Hogyan védekezzek a kártevők ellen?

A fa minőségi védelmével.  A favédő bevonat ugyanis képes visszaadni egy részét annak az ellenálló képességnek, amellyel a fa a szabad természetben rendelkezett. Kerüljük a közönséges festékekkel történő felületképzést, mivel azok nem rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, melyek a fa valódi védelmét biztosítani tudnák. A jó minőségű faanyagvédő-szerek alapozói gombaölő és rovarkártevők elleni anyagokat is tartalmaznak, amelyek meggátolják ezeknek a gombatípusoknak a megtelepedését. Beltéri faanyagvédelem során ne használjunk alapozót, mivel a benne lévő aktív hatóanyagok (gomba-rovarölő adalékok) a zárt térben feldúsulhatnak, amely az egészségre káros hatásokkal is járhatnak! A BEREGSZÁSZI-TRADE KFT. A BELSŐ OLDALI FA FELÜLETEK FESTÉSE SORÁN NEM ALKALMAZ EGÉSZSÉGRE ÁRTALMAS KÖTŐANYAGÚ ALAPOZÓ TERMÉKET!

Hogyan kérjek árajánlatot gerendaházam kivitelezésére?

http://gerendahaz.hu/gerendahaz-ajanlat/ lapon található formanyomtatvány kitöltésével igen egyszerűen kérhet árajánlatot tervezett otthonának megépítésére. Természetesen személyes konzultációra is lehetőség van akár az építési területen, akár a mi irodánkban. Időpont egyeztetéséhez kérjük, hívja a +36 30 943 8319-es számot.

Hol tudom megnézni a referencia épületeket?

Előzetes egyeztetés után bármelyik referencia gerendaházunk megtekinthető. A lenti térképen egyszerűen keresse meg az Önhöz legközelebbi eső vagy legszimpatikusabb Beregszászi gerendaházat és hívja a +36 30 8330 494-es számot. A gerendaházakról további információkat és képeket talál a Referenciák menüpontban.

 

On most campuses, the main library is a very prominent satisfaction comes from helping others essay building, although.

5 Comments

 1. Tisztelt Uram,

  Ausztriában Graz mellett szeretnénk venni egy faházat, amihez szeretnénk hozzáépíteni. Érdeklődnék, hogy vállalnak e külföldön munkát.
  Koch Róbert

 2. Üdvözlöm!
  A Pilisben vettem egy rönkházat amit szertnék teljesen lecsiszolni és újra fesetni, mert sajnos sötétbarnára festették. Csak azt nem tudom milyen fetéket/pácot/lazúrt/lenkencét/viaszt érdemes használnom.
  Önök milyen anyagot használnak ami időtálló és védi a fát? És szép!
  Vállalják-e esetleg ennek a kivitelezését?
  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdv!

 3. Üdvözlöm!

  Gerendaház vásárlását tervezem melynek építése 20 évvel ez előtt történt.
  A kérdésem az lenne az újra csiszolás és festés kapcsán ,milyen festéket vagy pácot
  lazurt stb érdemes használni. A ház egyik oldala elég viseltes, ott űzi leginkább a nap.Egyáltalán lehet e még újítani?
  Köszönöm válaszát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.