BERGER HÁZAK – Új generációs otthonokat építünk

Csúcstechnológiával, de tradicionális megjelenéssel Andornaktályán

Építkezzen bonyodalmak nélkül, és költözzön be terv szerint új generációs, igényeinek megfelelő otthonába!

Napfényes hegyoldal, kilátás a szőlőbirtokokra és a virágzó repceföldekre, szűk zsákutca és a kertvégében erdő. Ezen az idilli helyen, Andornaktályán épül a legújabb BERGER HÁZ.

A telek kiválasztása és az családiház tervezése is nagyfokú körültekintéssel és számos szempont figyelembevételével készült. A legfontosabb a természet közelsége az energiahatékonyság és természetes alapanyagok használata volt. A László család másfél évvel ezelőtt kezdte el a házépítés terveit szövögetni, amikor is kiderült, hogy ikrek érkeznek a már négy fős családhoz. Mindenki egyetértett abban is, hogy az új otthonuk csakis fából készülhet. A gerendaház építésben már bizonyított cég tulajdonosával Beregszászi Pállal kezdődött el a közös munka.

Érték születik: gerendaház – készház

Évtizedekkel ezelőtt beleszerettem a faépítészetbe, Erdélyben jártam amikor egy februári reggelen úgy ébredtem fel, hogy hogy gerendaházakat akarok építeni – emlékezett vissza Beregszászi Pál a Berger Házak Zrt. kivitelezési igazgatója. Az évek során a színvonalas gerendaházainkkal megalapoztuk a jó hírnevünket az építőipari piacon. Ezt a tapasztalatot hasznosítjuk a BERGER Házaknál. Ma már csúcsminőségű gyártósoron, a polgári üzemünkben modern megoldásokkal gyártunk készház elemeket.

Mi is az a készház?

A favázas építkezésnek, a készház technológiának a hivatalos megnevezése, – amely Ausztriában szabvány is- a következő: az az épület, amelyet gyárban, ipari körülmények között, teljes hosszban és magasságban készítenek el, csakúgy mint a födémet és a tetőelemet és ezt speciális járművel szállítják a helyszínre és ott az alapon szerelik össze. A BERGER HÁZAK, a régió legnagyobb ilyen nagypaneles készház gyára.

Mi a különbség a gerendaház és a készház között?

A hagyományos gerendaházainknál a teljes tartószerkezet összeállítása és a rétegek elhelyezése mind az építkezés helyszínén készült, ezek a helyszínen szerelt gerendaházak. A készházas gyártás technológiával készülő gerendaházak, előregyártott, helyszínen össze daruzott födém, tető és fal panelekből állnak, amelyre a szerkezeti elemek összeállítását követően kerül fel burkolatként a gerendafal. Tulajdonképpen az új technikával épülő gerendaházak abban különböznek a készházaktól, hogy kívülről nem vakolat kerül rájuk, hanem gerendaburkolat, vagy borona, belülre általában lambéria és ehhez látszógerendás födém. A készházakra kívülről dryvit rendszer kerül, belül gipszkarton és előregyártott födémpanel valamint festet felület. Az falak alapszerkezete mindkettőnél ugyanaz, de belülről a megrendelő igénye szerint, további hőszigetelés is választható. Mindkét szerkezet réteges felépítésű, első lépésben a tartószerkezeti elemek gyártása, méretre szabása történik meg, ezután a tartószerkezeti keret, vagyis a fal összeállítása következik, ilyenkor kerül bele a hőszigetelő anyag a párazáró és elkészül a kész fal elem. Mindezek a gyártmányterv alapján készülnek el. A gerendaházaknál követelmény a páratechnikailak nyitott falszerkezet, így a belsőtérben keletkező párát képes felvenni és ezt képes kiszellőztetni. Az andornaktályai építkezésnél, már tavaly elkészültek a gerendaház tervei, aztán tavasszal jött az ötlet, mi lenne, ha a hagyományos technológiát ötvöznénk a új nagypaneles technikával, így gyorsítunk az építés folyamatán, de megtarthatjuk a hagyományos gerendaház kinézetet.

Munkácsi Márta a BERGER HÁZAK Zrt. gyártmánytervező és fejlesztő mérnöke szerint izgalmas feladat a hagyomány és a modern technológia ötvözése. A cél az volt, hogy készházas technológiával is tudjunk gerendaházat építeni. A gerendaházak korábbi falszerkezetére jellemző előnyöket megtartva, például a mikroklímáját, lélegző faszerkezetét, esztétikai megjelenését – ötvözzük az üzemi körülmények között, precízen előállított helyszínen összedaruzott készházas technológiával. Az andornaktályai családiház külsőre pont úgy néz ki, mint egy hagyományos gerendaház, azonban itt a boronafal egy külső burkolat. Az épületet határoló fő szerkezeti rendszerek összeállítása néhány nap alatt történt. Majd ezt követően kerülnek elhelyezésre a gerendaházra jellemző elemek, a boronafal, faragot szelemenek, megmintázott oszlopok, profilmart szarufa végek, erkélyek, belső látszógerendák. A andornaktályai ház esetében a modern megjelenést a gerendafalak sarokcsatlakozásánál elhelyezett dizájn oszlop kölcsönzi, amely a tradicionális gerendakapcsolatok mellett választható korszerű megoldás.

Lehet átlagos egy ház?

Mivel nem átlagosak a megrendelőink igénye, ezért átlagos készházakról sem beszélhetünk. A BERGER HÁZAK üzemében természetes alapanyagokból készítjük el az elemeket. Hossztoldott vákumszárított, gyalult és hőkezelt faanyagot rendelünk Ausztriából, amely nem vetemedik el, az illata csodás, a nedvesség tartalma pedig gyárilag van beállítva. Általában lucfenyőt használunk, de van, ahol a borovi fenyőt alkalmazzuk (lépcsőknél és padlóburkolatoknál). Az építőlemezek a pillangó asztalon születnek meg a gyártósoron. Ezt a látványt még mi is nagy élvezettel szemléljük és az üzembe látogatóknak is ez a leglátványosabb folyamat. A BERGER HÁZAK klímája a fának köszönhetően össze sem hasonlítható egy betonházéval.

Mi a különlegessége a most épülő családi háznak?

Az épület fizikai szempontból előnyös tulajdonsága az átszellőztettet kialakítású homlokzat burkolata. Ennek az anyaga 4 cmeres boronafal, ez nyáron külső hőpajzsként viselkedik, mely megvédi a hőszigetelést és az épület tartószerkezetét a nagy felmelegedéstől és átforrósodástól, mivel a légrésen áramló levegő hűti a falakat, valamint a hangelnyelő tulajdonsága is kedvező. A gyerekeknek az emeleti hálószobákból a földszintre levezető csúszdát is terveztek, ez a lépcső mellett lesz beépítve. Az emelti erkélyen faárnyékolórendszer kerül kialakításra, ami egyben a korlát szerepét is betölti majd. A vidéki házak jellegét hangsúlyozza a nagyterek áthidalására, a nappaliban (14x40cmes) mestergerenda lett beépítve, amelyre merőlegesen ülnek rá a látszó födém gerendák.

Az építkezésünk másfél évvel ezelőtt kezdődött legalábbis a fejünkben, de egyébként 2018. április 24-én kedden 13 órakor. Reggel kaptunk egy hatalmas esőt ezért a délutáni kezdés – számol be László Norbert a családiház építtetője, aki nem mellesleg a BERGER HÁZAK Zrt. üzemvezetője. Az első nap elkészült a földszint, a harmadik nap végén már a második szintet daruztuk. Nagyjából másfél hónap lesz az építkezésünk, ez azt jelenti, hogy június elejére megtörténik a kulcsrakész átadás. Nap, mint nap gyönyörködünk a családdal a részfolyamatokban. A leglátványosabb rész az építkezésnek amikor a daru a legmesszebb ponttól elkezdi az elemek felállítását, és úgy halad precízen, ahogyan gyárban a rendszer szerint felrakodtak szállítójárműre. A falszerkezetek milliméter pontosan illeszkednek egymáshoz.

A BERGER HÁZAK előnye

Ennek a technológiának nagyon sok előnye van – hangsúlyozza Beregszászi Pál. Környezetbarát és magas minőségű alapanyagok használunk, így versenyképes áron kínálunk energiatakarékos otthonokat, amelyeket rövid idő alatt birtokba vehetnek tulajdonosaik. Az új üzemünk évente 300 BERGER HÁZAT gyárt majd. Úgy tapasztalom, hogy a készházak iránti igény jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, amely az otthonteremtési kedv élénkülésével függ össze. Ezzel a technológiával nagyon rövid idő alatt tudunk kulcsrakész, energiatakarékos házakat gyártani, amelyek megfelelnek a Beregszászi Gerendaházak,- mely a BERGER csoport tagja és elődje – színvonalas gerendaházainak. A gyorsaságot segíti többek között az is, hogy nincsenek száradási idők a készfalak érkeznek a helyszínre, akár vakolva vagy, ahogyan Andornaktályán a helyszínen boronával burkolva.

Drágább vagy olcsóbb?

László Norbert: A hagyományos házakkal összehasonlítva nagyjából ugyanaz az összeg, de mi a minőségi alapanyagok mellett döntöttünk, panoráma kilátással, jóga szobával, hiszen négy gyermekkel hosszútávra tervezünk. Megfizethetetlennek tartjuk azt, hogy a projekt idő lerövidül és nem vagyunk kitéve az időjárás viszontagságainak.

Hamarosan gyerekzsivaj tölti be az Andornaktályán épülő BERGER HÁZAT.