Cellulóz szigetelés

A Beregszászi Gerendaház Építő Kft. nem csak saját gerendaházait készíti cellulóz szigeteléssel: vállalja épületek szigetelésének felújítását is cellulóz hőszigetelés alkalmazásával.

A cellulóz szigetelés előnyei

 • jobb hő és hangszigetelő, mint az üveg-, vagy a kőzetgyapot
 • tűzvédelmi szempontból kiváló minősítést ért el
 • cellulóz szigeteléssel a hézagmentes bedolgozás miatt hőhídmentes hőszigetelés alakítható ki
 • páraszabályozó, azaz szükség esetén felveszi, majd újra leadja a nedvességet
 • nyáron sem melegszik át a ház szerkezete
 • a cellulóz szigetelés tartós, mert nem roskad
 • a szigetelés hulladékmentesen bedolgozható
 • a cellulóz szigetelésbe semmilyen bogár, vagy rágcsáló nem költözik be
 • környezetbarát, organikus, és újrahasznosítható
 • allergéneket és más egészségre káros anyagokat nem tartalmaz

Az előnyök felsorolása után lássuk a tényeket: mi a cellulóz, mi a szerepe a szigetelésnek, mit érdemes tudni a cellulóz szigetelésről, annak tulajdonságairól, kivitelezéséről, áráról.

Cellulóz

A cellulóz a Földön előforduló leggyakoribb szerves anyag. A növények vázanyagának nagy része cellulóz: a fa 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és a kender 80%-a. A vatta és a papír szinte teljes egészében cellulózmolekulákból áll.

A cellulóz szerkezeti felépítése

Szigetelés

Az építkezésben használatos szigetelés lényege az, hogy egy alacsony hőátvezető képességű anyaggal elválasszuk a külső klímától és hangoktól (környezettől) a belső klímát és hangokat (az épület belsejét).

Cellulóz hőszigetelés

A cellulóz gyakorlatilag a létező legrégebbi szigetelő anyag, amit számos formában használnak ősidőktől fogva: gyapot, szalma, nád, fűrészpor, újságpapír, kender, kukoricacsutka. A modern cellulóz szigetelés az 1950-es évek végén alakult ki az Egyesült Államokban, ahol használt újságpapírt daráltak össze, majd portalanították, és összekeverték valamiféle tűzállóságot biztosító anyaggal. Ez a fajta hőszigetelés az 1970-es években terjedt el igazán az Államokban. Ma már nem csak Észak-Amerikában, hanem például Svájcban vagy Ausztráliában is a házak nagy részét ezzel a technológiával szigetelik.

Manapság ismét fellendült a cellulóz szigetelés iránti kereslet: nemcsak az alacsonyabb költség és a lehetséges hézagmentes kialakítás ennek az oka, hanem a tűzállóság is: számos kísérlet szerint a cellulóz szigetelés jobban megvédi a tűzben a szerkezeti elemeket, mint más szigetelések.

Mindezek mellett nem elhanyagolható szempont a cellulóz szigetelés környezetbarát tulajdonsága: minden létező szigetelés közül a cellulóz szigetelés az, amelyik a legnagyobb hányadában újrafeldolgozható és hasznosítható.

A cellulóz szigetelés alkalmazása

A cellulóz szigetelést többféle módszerrel alkalmazhatjuk (mint például laza betöltés, száraz vagy nedves befúvás, felületre fújás) könnyűszerkezetes falszerkezetek, könnyűszerkezetes és hagyományos födémszerkezetek, üreges gipszkarton falszerkezetek, tetőterek, valamint külső szerelt falburkoló lemezek alatti hő- és hangszigetelési céljaira. Cellulóz szigetelést többféle márkanév alatt is megtalálható, például Fibratus, Isocell, Isoflock, vagy Thermofloc.

A cellulóz szigetelés összetétele, gyártása

Cellulóz szigetelés

A gyártók e célt szolgáló üzemeiben napilapok hulladékpapírját szétválogatják, durván felaprítják, bórsaval összekeverik, majd őrlőben apróra darálják. A bórsav megvédi a cellulóz szigetelést a rovarok és gombák támadásaitól, illetve ellenállóvá teszi a korhadással és a tűzzel szemben. A cellulóz szigetelések nem tartalmaznak egészségre ártalmas anyagot, bőrre nincsenek ingerlő hatással. A cellulóz szigetelés illatsemleges, elektrosztatikusan és elektromosan semleges, nincs mérgező gáz kibocsátása, illetve használata során nincs belélegezhető por.

A cellulóz szigetelés tulajdonságai

Hő- és hangszigetelés

A cellulóz szigetelés jobb hő és hangszigetelő, mint az üveg, vagy kőzetgyapot. Impresszív hőszigetelő tulajdonságát tovább fokozza az a tény is, hogy a bedolgozási technológia miatt garantáltan kitölti a legkisebb üregeket is. E hézagmentesség miatt bizonyosan hőhídmentes lesz otthonunk szigetelése. A szigetelés hőtároló képességének magas értéke azt jelenti, hogy a szigetelés és a fal nyáron sem melegszik át. Zajvédelmi értéke: EN ISO 140-3 (7,5 cm vatagságban 49 dB).

Páraszabályozás

A cellulóz szigetelés szükség esetén felveszi, majd újra leadja a nedvességet, vagyis szabályozza a belső tér páratartalmát. Ráadásul mindezt anélkül teszi, hogy megváltozna a hőszigetelési értéke!

Tűzállóság

A cellulóz szigetelés megbízható tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkezik. Az éghető szigetelések között a legjobb minősítést érte el: EN 1350-I Class: B2 (éghetetlen, 30 percig ellenáll a nyílt lángnak).

Környezettudatosság

A cellulóz szigetelés újrahasznosított anyagból készül, előállításának energiaigénye pedig csak töredéke a megszokott szigetelések előállítási energiaszükségletének. A cellulóz szigetelés szinte teljes egészében újrahasznosítható, és teljesen hulladékmentesen alkalmazható befújásos technológiával kerül végső felhasználási helyére.

A Beregszászi Gerendaházak Thermofloc cellulóz szigetelés használatával épülnek. E szigetelés tulajdonságai:

 • Összetevők – újságpapír, valamint borát a konzerváláshoz
 • Hővezető képesség (λD) – 0,039 W/mK
 • Páradiffúzióval szembeni ellenállás – μ1
 • Vízfelvétel – 14,5/35,19 kg/m
 • Áramlási ellenállás – 6,1 kPa s/m²
 • Tűzveszélyességi osztály – az EN 13501-1 szabványnak megfelelően B-s2,d0
 • Penészgombával szembeni ellenállás – 0 osztály
 • Fémkorrózió – nem áll fenn a fémek korróziójának potenciális lehetősége
 • Élettani hatások – az ETA-05/0186 szabvány szerint veszélyes anyagoktól mentes

A cellulóz szigetelés kivitelezése és ára

A beépítés rendkívül fontos munkafázis, pontosságot, körültekintést, és szakértelmet igényel. Az apró darabokból álló hőszigetelőanyagot kézi terítéssel vagy gépi, sűrített levegős befúvással lehet bedolgozni: így az anyag a vázoszlopok, gerendák közötti szabálytalan vagy kis méretű hézagokat, réseket is kitölti. A rendszer részét képezik még a légzárást párazárást biztosító fóliák, ragasztószalagok is. Egy befújható hőszigetelés munkadíjjal együtt sem kerül többe, mint ha hagyományos anyagokból (kőzetgyapot, polisztriol) készülne a szigetelés.

A Beregszászi Gerendaházak falszerkezete

A Beregszászi Gerendaházak falszerkezetében minimum 14 cm vastag cellulózrost hőszigetelés található. Tekintse meg a rajzot, vagy pontosabb információkért látogasson el ide: .

Cellulóz szigetelés

 

In the simplest sense, the differences between libraries and the internet custom assignment writing services is clear:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.